I julhelgen upptäckte han att någon fällt en björk på hans tomt. Det finns ledningar i närheten så han kollade med Tekniska Verken om de möjligen haft orsak att fälla den.
Så småningom fick han svaret att det troligen var kommunen som röjt i skogen. Efter ytterligare några veckor kom bekräftelsen och ett medgivande. Linköpings kommun hade anlitat en entreprenör för att röja i skogen och denne hade gått helt fel och fällt björken.
Kommunen uppmanade nu villaägaren att lämna in ett skadeståndsanspråk.
– Och det är ju inte så lätt att veta hur mycket det ska vara, så jag började söka på nätet och hittade faktiskt en prislista i Kalix kommun, berättar villaägaren.
Kalix kommun hade tagit fram denna prislista för att ha när någon olovligen fällt träd på deras mark. Prislistan grundade sig på trädets längd och grovlek och med ledning av den kom villaägaren fram till att hans björk borde ge ett skadestånd på 25 000 kronor.
Linköpings kommun överlät till sitt försäkringsbolag Protector att avgöra frågan och de har nu slagit fast att Kalix kommuns prislista inte kan gälla i Linköping. De har också plockat fram domar från Högsta domstolen och med hänvisning till dessa kommer de fram till att 3 000 kronor är rimlig ersättning för den fällda björken.
– De hänvisar till domstol om jag inte är nöjd, men som privatperson är det alldeles för dyrt, det är inte värt risken. Jag hade inte väntat mig att få 25 000 kronor, men det som är tråkigt är att jag får jurister från ett stort försäkringsbolag mot mig. Man är så liten som privatperson då, säger villaägaren.
Hur den trädfällande entreprenören kunde gå så fel att han irrade sig in på tomten har villaägaren fortfarande inte förstått.