På tisdagen fick föräldrar till barn som går på förskolan Källgårdsvägen 1 i Vreta kloster ett mejl från förskolans rektor med information från Region Östergötland att det har förekommit hepatit A på förskolan och att regionen erbjuder kostnadsfri vaccinering, vilket vi skrev om på tisdagskvällen.
Rektorns mejl skickades till föräldrar vars barn går på förskolans fyra avdelningar för äldre barn – men föräldrar vars barn går på förskolans tre avdelningar för små barn fick ingen information på tisdagen. Det har väckt starka reaktioner hos en del berörda föräldrar.
– Flera föräldrar fick veta om det hela som händer på förskolan via Correns sajt. Och de föräldrar som inte fick mejl undrade varför de inte fick mejl och information om hepatit A på sina barns förskola. Både jag och flera andra undrade varför alla barn inte får erbjudande om vaccination och några ringde smittskyddsenheten, berättar en förälder som vi pratat med.
På onsdagen skickades ett nytt mejl med regionens information till föräldrarna med små barn.
"I nuläget finns det ingen risk att smitta med hepatit A har förekommit på småbarnsavdelningarna på förskolan. Det är därför beslutet om att inte vaccinera de yngre barnen har tagits av smittskyddsläkaren", står det i Regionens brev.
Jeanette Hellström, förskolans rektor, beklagar att alla föräldrar inte fick information på samma dag.
– Det är olyckligt att det blev så, men i det akuta läget gällde det att agera snabbt. För oss var det viktigt att regionen står för informationen och att vi når de föräldrar vars barn kunde ha varit utsatta för smittorisk, säger hon.
Det finns föräldrar som har syskon i olika åldrar och barnen på förskolan umgås och leker tillsammans – hur kan ni veta att de äldre inte smittar de yngre?
– Det har gjorts en noggrann smittspårning. Hade det funnits den minsta möjliga risk att de småbarnen hade smittats hade de också blivit erbjudna vaccination, säger Jeanette Hellström.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, har förståelse för småbarnsföräldrarnas oro, men hon ger ett tydligt lugnande besked:
– Vid fall av hepatit A är det främst personer som har delat toalett eller har ätit tillsammans som kan vara exponerade för smittan. Men att vara utsatt för en risk är inte samma sak som att vara smittad. De barn som kan ha utsatts för risken kan inte betraktas vara smittade och de kan inte smitta andra barn eller andra vuxna.
Man är smittsam först under senare delen av inkubationstiden, sju till tio dygn före sjukdomsdebuten, samt cirka en vecka efter det att symptomen visat sig.
– Vaccination är en preventiv åtgärd, men den måste göras inom en begränsad tidsrymd. Jag hoppas att så många föräldrar som möjligt ska tacka ja till vaccinationen, säger Britt Åkerlind.
Förskolan genomför den här vaccinationen på fredag. För de barn som inte är i förskolan erbjuds en vaccination även på måndag.
Hepatit A orsakas av ett virus som ger inflammation i levern och oftast även gulsot.
Viruset finns i avföringen och sprids genom mat och vatten som förorenats. Smittan kan också spridas från person till person. Barn i yngre ålder kan vara infekterade helt utan symtom, men ändå vara smittsamma. Infektionen läker utan behandling och man blir i regel helt frisk igen.