Förvaltaren: "Det finns intressenter"

Det finns intressenter som vill köpa Cybaeros konkursbo. Det avslöjar konkursförvaltaren Anna von Knorring.

Cybaero försattes i konkurs på måndagen. Nu arbetar konkursboet med att utreda tillgångarna inför en möjlig försäljning.

Cybaero försattes i konkurs på måndagen. Nu arbetar konkursboet med att utreda tillgångarna inför en möjlig försäljning.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2018-06-20 19:00

Cybaero försattes i konkurs på egen begäran under måndagen. Orsaken är att pengarna tog slut, efter ett antal räddningsaktioner. Det börsnoterade Mjärdeviföretaget har försökt att få loss pengar från finansiärer och aktieägare men inte lyckats. De senaste tre månaderna har anställda varit utan lön, och levt på hoppet.

– Just nu prioriterar vi de anställda och att de ska få sina löner genom statlig lönegaranti så fort det går. Vi arbetar med att ta in löneunderlag jag kan i dagsläget inte säga hur lång tid det kommer att ta, säger konkursförvaltaren Anna von Knorring.

Vad finns det för tillgångar kvar i bolaget?

– Jag kan inte lämna den informationen.

Finns det något att sälja?

– Utgångspunkten är att sälja hela rörelsen. Vi utreder möjligheten. Jag bedömer att det är möjligt.

Finns det något intresse?

– Vi har indikationer på att det finns intressenter. Men jag inte säga mer om det just nu, svarar Anna von Knorring.

Hur lång tid kan det här dröja?

– Jättesvårt att säga. Går inte att bedöma i det här läget. Målsättningen är att agera skyndsamt.

Tror du att det kan ha begåtts några brott i samband med konkursen?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är alldeles för tidigt. Det är något vi redogör för i förvaltarberättelsen, långt senare.

För de anställda blev vägen mot konkursen en kamp mot tiden och plånboken. Flera har inte fått någon lön på cirka tre månader. Fackförbundet Unionen har cirka 15 medlemmar som berörs av konkursen.

– Vi bistår konkursförvaltaren med löneunderlagen, för att det ska gå fortare. Sedan vet vi inte om det blir uppsägningar. Blir det så finns vi med och hjälper medlemmarna med trygghetspaket och så vidare, säger Anders Tilly, gruppchef för ombudsmännen på Unionens region ost.

Hur reagerar medlemmarna?

– Det handlar om deras jobb, och de har varit utan lön en period. Personligt och ekonomiskt blir det jobbigt för medlemmarna, säger Anders Tilly.

Sveriges ingenjörer har också en handfull medlemmar på företaget. Förbundsjuristen Magnus Bäckström:

– Det är påfrestande för dem att inte få ut sin lön. Med det visar också att de är väldigt tålmodiga och lojala. De verkar ha trott på verksamheten in i det sista!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!