I Östergötlands landsting finns riktlinjer som säger att man ska ge papperslösa människor akut vård och ”vård som inte kan anstå”. Barn under 18 år får all slags sjukvård.
I andra landsting, som Sörmland och Värmland, har man tagit beslut om att papperslösa ska få samma vård som alla invånare får. I praktiken innebär det att de ofta får vård gratis eftersom de i allmänhet inte har några pengar. Besluten motiveras med att man vill vara generös mot en utsatt grupp människor, och samtidigt ge vårdpersonalen tydligare riktlinjer.
Mänsklig rättighetFör två år sedan motionerade MP, S och V i landstinget om att man skulle fatta samma beslut i Östergötland. Men landstingsmajoriteten var mycket tveksam och frågan hamnade i långbänk.
– Vård är en mänsklig rättighet, och vi vill att landstinget ska ge vård på lika villkor. Men landstingsmajoriteten har bara struntat i vår motion, vilket för övrigt är ett brott mot kommunallagen, säger Emil Broberg (V).
Lasse Pettersson (VL) hävdar att majoriteten väntat med att svara på motionen för att man ville avvakta ett kommande lagförslag om papperslösas rätt till vård. För ett par veckor sedan lade regeringen fram en proposition om en sådan lag.
Får höja ambitionenDen nya lagen kommer dock inte att lösa den politiska knuten i östgötalandstinget. Lagen ger nämligen papperslösa rätt till vård i ungefär samma omfattning som de får i Östergötland i dag. Däremot får landstingen rätt att höja ambitionen om de vill.
– Det är en jättesvår fråga. Vilka rättigheter ska människor som inte får vistas i vårt land ha? Landstingets pengar ska räcka till mycket, och som politiker har jag ett ansvar att de används på ett sätt som skattepengarna tycker är rimligt, säger Lasse Pettersson (VL).
En längre artikel om papperslösas rätt till vård finns i fredagens Corren.