Fortfarande få flyktingar till Linköping

20 000 evakueringsbostäder behövs, migrationsministern säger att det börjar bli fullt och i Norrköping får flyktingar sova i Migrationsverkets reception. Men Linköping har fortfarande inte fått någon ny förfrågan om att ställa upp med boenden.

Flyktingar på Jägersrovägen i Malmö. På fredagen sattes ett antal tält för nyanlända asylsökande upp vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsgatan i Malmö.

Flyktingar på Jägersrovägen i Malmö. På fredagen sattes ett antal tält för nyanlända asylsökande upp vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsgatan i Malmö.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Linköping2015-11-07 08:15

Torsdagen var dramatisk. Först uttryckte Migrationsverket att de saknar 20 000 evakueringsbostäder för att kunna hantera det akuta trycket av flyktingar. På kvällen kallade migrationsminister Morgan Johansson till pressträff där han meddelade att det nu börjar bli fullt och att flyktingar bör välja att stanna i Tyskland för att vara säkra på tak över huvudet. Samma kväll fick 50 flyktingar sova på golvet i Migrationsverkets reception i Norrköping.

Trots detta tar Linköping fortfarande emot väldigt få asylsökande i förhållande till sin storlek. För några veckor sedan kommunen en lista med tänkbara boenden för flyktingar till Migrationsverket. Sedan dess har det kommit in en enda begäran om att ordna boendeplatser, och sedan i helgen bor 56 flyktingar på ett korttidsboende i kommunen. Men det är allt.

– Vi har lämnat in listan och det pågår en dialog, men det har inte kommit in någon begäran, säger Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande (S).

Hon är dock högst medveten om Migrationsverkets situation och vad Morgan Johansson sagt.

– Vi räknar med ytterligare begäran när situationen ser ut som den gör, säger hon.

Inom de närmaste dagarna skickar hon och kommundirektör Joakim Kärnborg ett brev där de ber om en träff med Migrationsverket för att få en helhetsbild, och vilka förväntningar som finns på Linköping framöver.

– Vi har sen ett antal veckor satt en organisation där vi tar höjd för betydligt större volym än vi är vana vid.

Kristina Edlund tror att det riktiga trycket blir i vår, i mars-april, när den så kallade migrationsöverenskommelsen träder i kraft på allvar och alla kommuner ska ta emot asylsökande proportionerligt.

– Tjänstemännen fokuserar på det akuta, men också på det långsiktiga. Vi räknar med begäran om fler boenden, säger hon.

För Linköpings del handlar det fortfarande mycket om att ta hand om ensamkommande barn och ungdomar. Sedan början på oktober kommer 20-25 ensamkommande varje vecka.

– Det är givetvis en hård belastning, framför allt för socialsekreterarna, och vi måste hela tiden titta på nya boenden och boendeformer. Överförmyndarenheten har en jätteprocess att få igång nya kontaktpersoner och gode män. Men det är hanterbart. Det är i alla fall de signaler jag får, och även från skolan och andra förvaltningar.

Boendesituationen för flyktingar

Migrationsverket skickade på torsdagen ut ett nödrop till landets kommuner om att det snabbt behövs 20 000 evakueringsplatser i till exempel idrottshallar.

På torsdagskvällen uppmanade migrationsminister Morgan Johansson (S) flyktingar i Tyskland att tänka till innan de åker till Sverige, på grund av boendebristen och den långa asylhandläggningstiden.

Linköping har lämnat in en lista till Migrationsverket med ett antal möjliga evakueringsplatser och evakueringsboenden. Hittills har en av alla platser tagits i bruk, en lägergård där det sedan i lördags bor 56 flyktingar, främst barnfamiljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!