Försvarets varning: Bostäderna är ett hot

Ovanligt många har lämnat synpunkter på idén att bygga bostäder på Linköpings golfbana – bland dem Försvarsmakten. Samtidigt växer antalet invånare snabbare än väntat i Linköping och därmed även bristen på bostäder.

Buller. Försvarsmakten vill inte ha nya bostäder.

Buller. Försvarsmakten vill inte ha nya bostäder.

Foto: Bänkt Olsson

LINKÖPING2017-05-14 08:00

Den siste april var sista dag för att delta i samrådet kring planerna på att låta Linköping växa runt Mjärdevi, universitetet och ut på golfbanan.

Cirka 200 skrivelser har diarieförts hos Linköpings kommun och flera av dem är dessutom undertecknade av många individer.

Bland de mer inflytelserika motståndarna finns Försvarsmakten. Deras åsikter väger tungt i detta sammanhang eftersom de utgör ett riksintresse.

Att bygga bostäder anses däremot inte vara ett riksintresse.

Försvaret kan växa i Linköping

Försvarsmakten har en karta där de märkt ut influensområdet för buller från Malmens flygplats. Visserligen går gränsen för detta område alldeles öster om Nya Kalmarvägen – precis i kanten på den nuvarande golfbanan.

Med nuvarande influensområde borde det alltså gå att bygga bostäder, men Försvarsmakten flaggar för att deras område kommer att utvidgas.

"För att kunna utveckla och fortsätta att bedriva verksamhet vid Malmen kan ett större influensområde för Malmen komma att pekas ut, då nya militära system troligen kommer att ha en större ljudutbredning än vad nuvarande system har," skriver de.

Det här synsättet håller Linköpings kommun inte alls med om. De lutar sig mot Boverkets rekommendationer och enligt dessa är det möjligt att bygga bostäder på golfbanan.

Samtidigt som dessa motstridiga intressen ska vägas samman så växer Linköping allt fortare. När "Översiktsplan för staden Linköping" antogs år 2010 bodde 100 000 personer i staden (146 000 i kommunen). Då låg eventuella bostäder på golfbanan långt fram i tiden, men den snabbare befolkningsökningen gör att staden redan om fem år kommer att ha 120 000 invånare.

FOI kräver

att få vara ifred

Det är just golfbanan som gett upphov till flest synpunkter, men översiktsplanen handlar inte enbart om den. Även universitetsområdet och mark mellan universitetet och Lambohov ska bebyggas. Detta har fått Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att lämna synpunkter. FOI är en försvarsunderrättelsemyndighet som har stora krav på sekretess och säkerhet.

Myndigheten vill helt enkelt inte ha någon annan i sin närhet – varken bostäder eller verksamheter.

Även Valla ponnyklubb manar till eftertanke i sin skrivelse. Utan tillräckliga beteshagar hotas deras verksamhet, men de påpekar också att till synes harmlösa saker som utplacerade statyer och grillplatser kan störa hästarna.

Det samråd som nu klarats av handlar om översiktsplanen för Mjärdevi och västra Valla. När eventuella ändringar arbetats in och planen blivit antagen kommer den att följas av flera detaljplaner. Även dessa innehåller ett samråd.

Försvarsmakten och flygflottilj Malmen har stoppat bostäder förut, mer om det kan du läsa här.

Flygbuller

Sommaren 2015 röstade Riksdagen igenom en ny trafikbullerförordning efter många års arbete. I den löstes bland annat frågan om hur civila flygplatser ska kunna existera samtidigt som det går att bygga nya bostäder – den löste problemet för Saabs flygplats. Däremot ingick inte buller från Försvarsmaktens flygplatser i denna ändrade förordning.

Lösningen för civila flygplatser blev enkelt uttryckt att man satte relativt låga gränser för buller, men reglerna tillåter också ett visst antal överträdelser per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!