Spadtaget innebär att ett omfattande arbete med infrastruktur nu tar fart. Innan de drygt 1000 bostäderna kommer på plats ska vägar byggas och närmare 1100 meter kulvert läggas ner i marken.
Eftersom hållbarhet är ledordet för den nya stadsdelen kommer ledningar för el, avlopp, vatten och kommunikation att samlas i kulvertarna.
– Det ger oss möjlighet att möta den tekniska utvecklingen. När respektive ledningen är uttjänt kommer det gå att ta ur den, återvinna den och ersätta med en ny, säger Tekniska verkens vice vd Klas Gustafsson.
Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) strålade ikapp med solen. Han gläds över att projektet till slut kommit igång, efter en rad politiska strider. Socialdemokraterna har ifrågasatt kommunens finansiering av vägar, torg, broar och mässan Bo2016.
– Vi lägger ner 200 miljoner i exploateringskostnader över en längre tidsperiod. Vi kanske får tillbaka 150 miljoner i intäkter från byggherrarna. Det är enkelt att ta ställning för Vallastaden, det behövs nya bostäder, skolor och förskolor, säger Paul Lindvall.
Men andra stora projekt, som byggandet av nya Wahlbecks företagspark och resecentrum, väcker frågan om kommunen tar sig vatten över huvudet. Någon sådan risk ser inte Muharrem Demirok (C), ordförande för kommunala Linköpingsexpo som arrangerar Bo2016.
– Vi har hållit noggrann koll på ekonomin och har täckning för det vi gör. Det kommer att bli fler analyser även framöver.
Att Vallastaden blivit politiskt sprängstoff tror han hänger ihop med att det är val nästa år. Men han hoppas att alla tvivel nu kan grävas ner.
– Jag önskar att vi kan ta i hand för Linköpings framtid. Universitet behöver få ett större sammanhang med staden än vad det har haft tidigare, säger Muharrem Demirok.