"Växthuseffekten" puffar Linköping i rätt riktning

Färre hushåll behöver försörjningsstöd i dag än tidigare och det är första gången på många år som kurvan pekar nedåt. Nystartade Växthuset är en del i en positiv trend, säger Fredrik Lundén (M), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Det finns tusentals sorter av begonior. I Växthuset finns några av dem. Till vänster Michael Schüllström, Fredrik Lundén och Linn Sandseth.

Det finns tusentals sorter av begonior. I Växthuset finns några av dem. Till vänster Michael Schüllström, Fredrik Lundén och Linn Sandseth.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2022-07-03 05:00
undefined
Linn Sandseth (till höger) visar stolt upp en av Växthusets många dahliaplanteringar, för Michaela Schüllström och Fredrik Lundén.

För ett år sedan fick 2 750 hushåll försörjningsstöd i Linköping. I dag är den siffran 2 438 hushåll. Minskningen med de drygt 300 hushåll betyder inte bara minskad kostnad för kommunen.

– Nej, det viktigaste är att 300 hushåll har blivit självförsörjande, säger Fredrik Lundén.

Skälet till den sjunkande siffrorna är fler. Dels att människor tjänar egna pengar, men också att kommunen sedan i höstas arbetar med att hitta felaktiga utbetalningar, berättar Michaela Schüllström, Integrations- och arbetsmarknadsdirektör för Linköpings nyaste förvaltning med samma namn.

Det nya arbetsmarknadspolitiska programmet har också del i utvecklingen.

undefined
Växthuset är en plats där både människor och plantor kan växa och en inspirerande miljö för vem som helst, konstaterar Fredrik Lundén (M), Linn Sandseth och Michael Schüllström.

– Jag kan nästan sticka ut hakan och säga att kommunen verkligen har kraftsamlat i relation till arbetsmarknadsfrågorna. Tidigare har detta kommit lite i skymundan, det är nog mångas bild. Men det nya programmet pekar tydligt på hur förvaltningar och bolag ska jobba där detta med självförsörjning först, är den gällande inriktningen, säger hon.

Kommunen har flera verksamheter för att få ut människor i jobb eller studier. Det senaste tillskottet är Växthuset i Trädgårdsföreningen, vars drift gavs som ett verksamhetsuppdrag i arbetsmarknadsnämndens regi. Växthuset vänder sig till personer som har arbetsförmåga men av olika skäl, som långtidssjukskrivningar, språksvårigheter eller social fobi, har hamnat utanför arbetsmarknaden. 

undefined
Växthuses arbete har hittills fallit väl ut, konstaterar Linn Sandseth (i mitten) och berättar att sedan arbetet började har fyra personer fått jobb. Michaela Schüllström och Fredrik Lundén (M) beundrar rävsvansarna som växer i en pallkrage.

– Vi behöver stötta i detta att ha en heltidsaktivering. Att sitta hemma är inte gynnsamt för någon, säger Linn Sandseth arbetsledare på Växthuset.

Fokus ligger på en arbetsliknande miljö som ändå tar hänsyn till individens förutsättningar. Målet – om än långt fram – är ett jobb. Hittills under våren har fyra personer fått jobb inom, omsorg, hotell och service.

undefined
Det finns tusentals sorter av begonior. I Växthuset finns några av dem. Till vänster Michael Schüllström, Fredrik Lundén och Linn Sandseth.

I Växthuset frodas det, både inne och ute. I pallkragar och uppbyggda rabatter trängs dahlior, rosenskära, svartöga, solrosor och mycket annat. I ett hörn står blyblommor som snart slår ut i sin blåa prakt. Linn Sandseth berättar att många deltagare aldrig har odlat något tidigare och växer själva när de ser hur det egna arbetet påverkar plantorna. 

Växterna planteras ut i kommunens rabatter och krukor och överskottet säljs sedan i butiken.

– Det är viktigt, vi ska inte konkurrera med privata företagare, säger Fredrik Lundén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!