"Försöker göra det bästa av allt ont"

Det började som en vanlig dag. Sam Issa visste ingenting om att något särskilt hänt.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2014-11-14 06:45

– Det var så tragiskt när det hände. Jag hade en radiointervju i Passagen den dagen, i East FM. Jag satt där och pratade om ungdomars drömmar. I pausen frågade programchefen Andreas Pettersson om jag visste något om en skottlossning i Skäggetorp. Men jag visste ingenting.

Sam Issa åkte hem efter intervjun.

– Så ringde min bror och berättade att det var vår kusin som var död. Det hade jag aldrig kunnat tro. Och att jag satt och skrattade i radion... Det kändes inte alls bra.

Sam Issa fick mycket att tänka på.

– Jag tänkte: Det är som ett skämt. Jag jobbar mot utanförskap och för att ungdomar ska inkludera sig i det svenska samhället, och så finns det de runt omkring mig som är involverade i precis det som jag är emot.

Stod ni kusiner varandra nära?

– Jag kan ju säga såhär, jag kom till Sverige vid elva års ålder och hade en helt annan uppväxt än alla andra mina små kusiner. När jag avslutat gymnasiet gav jag mig iväg mot mina drömmar, och då var mina små kusiner tio år eller mindre. När jag kom tillbaka efter sju år var de nästan fullvuxna ungdomar. Vi träffades på högtider mest.

Sam Issa är 27 år. Kusinen var 18.

Kulturkrockar

Men när Sam Issa smält en del av vad som hänt under sommaren så insåg han att han måste göra något riktigt bra istället.

– Jag ska köra all in. Rädda de som finns kvar. Så jag började jobba ännu mer för att finna motpoler.

Så här tänker Sam Issa: Om folk som håller på med kriminalitet tenderar att sprida sig till olika områden, då måste hans Very Innovative People också finnas i fler områden. Inte bara Ryd, utan även i Skäggetorp och Berga. Det är just i såna drabbade områden som entreprenörskap behövs som bäst, menar Sam Issa. Att byta de negativa förebilderna mot positiva.

– Jag har presenterat mitt projekt för utbildningsnämnden och för Yvonne Rosmark, näringslivschefen i Linköping. Då känns det bra att kunna visa exempel som en kille som gått från 56 procent frånvaro i skolan till en procent. Som säger att VIP hjälpt honom att förstå vikten av att gå i skolan. Eller en tjej som hade nio F i betyg, och nu ringer och berättar att hon har D:n och C:n. En tjej med A:n ska göra högskoleprovet. Alla såna exempel ger mig sjukt mycket motivation.

Very Innovative People arbetar med en fokusgrupp på skolan, hälften flickor hälften pojkar. Sam Issa ordnar workshops och föreläsningar. Den dag Corren träffar Sam Issa ska föreläsaren tala om att vara en person hemma i familjen, och en annan ute i samhället. Kulturkrockar.

Ofta berättar föreläsarna om sitt yrkesliv och hur de nått sin framgång: en arbetar på Wall Street, en är affärsutvecklare i Dubai, en jobbar med globala trender.

– Vi måste bryta det här realityshowfenomenet, att man kan bli rik och känd utan att göra något.

En workshop kan handla om kreativitet. Ungdomarna får i uppdrag att göra en trailer inför en tänkt film; ”Coming soon”. De ska själva komma på historien och spela in trailern. När de kommer tillbaka handlar diskussionen om demokrati. Sedan blir det betygssättning och en röstningsprocess, där den vinnande trailern ska få bli ett teaterstycke.

– Workshopsen ska vara roliga med nyttiga saker inbakade. Det här med demokratiprocesser är viktigt för att många elever kommer från diktaturer.

Fokus på framgångar

Om VIP ska sprida sig sig så behöver du mer folk. Hur hittar du dem?

– Det är viktigt att välja rätt personer, som har rätt tänk. Jag kommer att utbilda dem. Det handlar om att bygga relationer, att ha kontakt med människor och sprida budskapen om att det gäller att jobba hårt för att nå sina drömmar. Många ser bara bergets topp, inte den hårda vägen dit.

Det där med att arbeta hårt återkommer Sam Issa ständigt till. Det har han själv gjort, full av drömmar tog han sig ifrån Ryd och satsade på en karriär inom modebranschen. Glamoröst? Nej, inte ett dugg. Bara massor av galet hårt slit bakom cat walken. Och ett stort kontaktnät.

– Jag har alltid haft stöd från familjen också.

Har ungdomarna du jobbar med frågat mycket om det som hände din kusin?

– Nej, en framgångsfaktor i mitt arbete är att vi pratar om möjligheter och framgångar hela tiden, och fokuserar mindre på hinder. Så det pratas aldrig om något som ger dåliga vibbar.

Hur mår du idag?

– Jag försöker göra det bästa av det onda som hänt oss.

Very Innovative People Dödsskjutningen i Skäggetorp

Är en grupp elever på Nya Rydsskolan bestående av tjejer och killar.

Leds av Sam Issa.

Deltar i workshops där man praktiskt arbetar med exempelvis begrepp som demokrati, kreativitet, entreprenörsskap..

Ordnar föreläsningar med människor som lyckats bra med sina yrkesliv.

Siktar på att växa och etablera sig i fler stadsdelar i Linköping.

Har grundidén att man kan nå sina drömmar om man jobbar hårt.

Den 28 juli i år blir en 18-åring skjuten till döds i stadsdelen Skäggetorp i Linköping i samband med en skottväxling. Dådet bedöms av polis och åklagare vara gängrelaterat. Ett stort antal personer har suttit frihetsberövade under utredningens gång. I nuläget sitter dock endast en 23-årig man häktad för inblandning i händelsen. Han är dock inte misstänkt för att ha skjutit mot 18-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!