Program på Birgittaskolan plockas bort

Från och med nästa läsår kommer två program att tas bort på Birgittaskolan. Få studerande och dålig ekonomi uppges som skäl. Beslutet ska fattas nästa vecka.

Birgittaskolan avvecklar två av sina gymnasieporgram från och med läsåret 2024/2025. För få elever gör att det är svårt att få ihop ekonomin.

Birgittaskolan avvecklar två av sina gymnasieporgram från och med läsåret 2024/2025. För få elever gör att det är svårt att få ihop ekonomin.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2023-10-20 06:30

Beslutet om att ta bort naturprogrammet och samhällsprogrammet kommer med största sannolik att tas vid bildningsnämndens kommande möte. 

undefined
Birgittaskolan avvecklar två av sina gymnasieporgram från och med läsåret 2024/2025. För få elever gör att det är svårt att få ihop ekonomin.

Men det finns ingen dramatik i det förväntade beslutet, enligt nämndens ordförande Linnea Jägestedt (M).

– Förslaget handlar om att avveckla de här programmen på Birgitta. Konsekvensen blir att intaget stoppas nästa år. Men alla de som redan går på programmen berörs inte. De går klart sin gymnasieutbildning, säger hon.

Att förslaget kommit upp handlar om att skolan dras med ett underskott på grund av lågt elevantal och det gäller framför allt på de nu aktuella programmen.

– I dag går det totalt 50 elever på naturprogrammet, fördelat på tre årskurser och på samhällsprogrammet är det 48 elever, också där i alla tre årskurserna, säger Linnea Jägestedt.

undefined
Förslaget att ta bort två gymnasieprogram på Birgittaskolan är inte särskilt kontroversiellt, Linnea Jägestedt.

Trenden med allt färre sökande till natur- och samhällsprogrammet har funnits under flera år och i Linköping har det slagit extra hårt mot Birgittaskolan, enligt Linnea Jägestedt. Få elever betyder mindre pengar till skolan. Men genom att ta bort de två programmen så kan skolans ekonomi, och därmed också utbildningarnas kvalitet säkras, resonerar hon.

– I dag är det ekonomiprogrammet som är det mest efterfrågade programmet i landet och även i Linköping. På Birgittaskolan är ekonomiprogrammet helt fullbelagt.

De program som är unika för Birgittaskolan, som Vård och omsorgsprogrammet och barn- och ungdomsprogrammet har också fullt, så där kommer ingen förändring att ske. Detsamma gäller det så kallade introduktionsprogrammet.

Vice ordförande i bildningsnämnden, Cecilia Helber (LL) tycker inte att beslutet om avvecklingen av programmen är något dramatiskt.

undefined
Cecilia Helber (LL) vice ordförande i bildningsnämnden ser inte förslaget, att ta bort två program med lågt elevunderlag, som särskilt konstigt.

– Birgittaskolan har två andra program som inte finns på någon annanstans kommunal gymnasieskola. Men både natur- och samhällsprogrammet finns på andra skolor där de är populära och där söktrycket är högt. 

Om det här betyder en förändring i antalet lärare kan inte Linnea Jägestedt säga. Programmen finns kvar tills de sista klasserna går ut våren 2026.

– Alla lärare har en anställning i kommunen, så där är ingen förändring. Men vi ska också göra en risk- och konsekvensanalys, säger hon.

Magdalena Hammar, rektor på Birgittaskolan, för bland andra natur- och samhällsprogrammet, säger att beslutet, om det tas, gör det möjligt för nämnden att ta ansvar för ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!