Ägardirektiven är politikernas främsta verktyg för att styra de kommunala bolagen – däribland Stångåstaden. Direktiven uppdateras var fjärde år, i början av varje ny mandatperiod, och vid det senaste kommunfullmäktigesammanträdet fick S+M-styret, tillsammans med Centerpartiet, igenom sina nya förslag. C, som oppositionsparti, fick enligt dem själva igenom "mer skarpa skrivningar" om klimat och miljö. Övriga oppositionspartier fick se sina förslag falla.
Ett av förslagen, som flera oppositionspartier valde att ställa sig bakom, var Kristdemokraternas ägardirektiv till Stångåstaden. Partiet vill att det kommunala bostadsbolaget ska få uppdraget att utveckla och utreda ett nytt boendekoncept som syftar till att universitetsstuderande, på ett enklare sätt, ska kunna stanna i Linköping efter examen.
– Vi vet att boendet är en av de viktigaste komponenterna när universitetsstuderande funderar på om de ska vara kvar i staden. Vår arbetsmarknad är god men boendesituationen ställer ofta till det. Som det är i dag är det enklare att flytta till, ja vad ska jag säga, Vetlanda eller Eksjö, säger kommunfullmäktigeledamoten Simon Posluk och fortsätter:
– Stångåstaden har förutsättningarna att utreda den här frågan – att ta fram ett boendekoncept som förenklar för studenter som vill vara kvar i Linköping.
Vad skulle ett sånt boendekoncept kunna innebära?
– Exakt hur det skulle se ut är svårt för oss politiker att diktera men det vi tänker är att man skulle kunna utreda ett koncept där man får mer poäng i Stångåstadens kösystem efter examen. Det ska givetvis göras ur ett rättviseperspektiv men det här är en viktig målgrupp för kommunen.
Simon Ågren, ordförande för studentkåren StuFF vid Linköpings universitet, konstaterar att behovet av ett nytt koncept finns i Linköping.
– Det finns inget ordentligt stödsystem för det hela i dag. De flesta av studenterna läser tre år på universitetet och det är inte en tillräckligt lång tid för att, i Stångåstadens kösystem, vara med och tävla om en bra lägenhet där man kanske kan flytta ihop med sin partner, säger han och fortsätter:
– Det viktigaste är att man inte ska tvingas ut ur staden på grund av boendet.
Är det många studenter som "tvingas ut"?
– Det varierar, det finns privata hyresvärdar också, men det är också tydligt för oss att behovet finns och att ett nytt system hade varit hjälpsamt.
Enligt Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden, jobbar bostadsbolaget redan med frågan.
– Vårt huvuduppdrag är att göra Linköping till en bättre stad att leva och bo i så att man ska vilja stanna kvar, det jobbar vi med varje dag. Sedan har vi, under ett antal år, haft ett system där man får ta med sig köpoängen från Studentbostäder in i Stångåstaden, säger han och fortsätter:
– Mötet jag har om fem minuter är faktiskt med ett företag som jobbar med såna här boendekoncept. Jag vill inte gå in i några detaljer än. Inget är klart.
KD kommer att lägga en motion (ett förslag) i kommunfullmäktige för att förslaget ska bli verklighet. Stefan Erikson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, anser att frågan är större än enbart ett nytt boendekoncept.
– Vi behöver jobba med hela Linköpings varumärke som en attraktiv kommun för att locka till oss arbetskraft och för att studenter ska vilja stanna kvar eller återvända, säger han.