Under onsdagsförmiddagen välkomnade Jonatan Hermansson (S), ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, till pressträff på Östgötagatans trygghetsboende. Detta för att offentliggöra ett nytt förslag på hur äldreomsorgens måltider och kök ska förändras.
I det nya förslaget ska vissa basvaror fortsätta lagas i kommunens storkök, men att mer av rätterna ska tillagas ute på äldreboendena.
Målet?
Att minst 70 procent av måltiderna ska tillagas i det egna köket.
– Säg att det är fiskgratäng som står på menyn på ett boende. Då görs gratängsåsen i produktionsköket. Sen ute på avdelningen så lägger man till den frysta fisken i såsen, kokar potatisen och bakar brödet, berättar Jonatan Hermansson (S).
Idag har flera äldreboenden ett så kallat mottagningskök. Med det menas att de får all mat levererade till sig och tillagar inget själva. Dessa ska, enligt förslaget, fasas ut helt och hållet.
– Vi behöver inte bygga ett nytt kök från grunden, utan vi kommer att uppgradera de köken vi har. Sen så är det ju ingen hemlighet att det är tuffa ekonomiska tider, men det här är ändå något vi vill prioritera. Det kommer kosta några miljoner.
Arbetet med att implementera de eventuella ändringarna räknar de med kommer ta två år på de kommunala äldreboendena. På den privata sidan beror det på när avtalen löper ut. Så det blir successivt i takt med att det tecknas nya.
Utöver satsningen på fler tillagningskök på boendet istället mottagningskök kommer det, om förslaget träder i kraft, även ske förändringar i hur äldre får maten genom hemtjänsten. Istället för att maten delas ut varm varje dag kommer de istället kyla ner matlådorna och ge flera samtidigt en eller två gånger varje vecka.
– Idag är det kanske snarare ljumma matlådor om man ska vara ärlig. Där vi vet att mottagaren inte alltid äter upp dem direkt. Man är inte hungrig just när hemtjänsten kommer så man ställer in dem i kylen istället.
Med förändringen förväntas även mottagaren kunna få större valfriheter. Istället för två rätter per dag ska de kunna välja mellan 14.
Om man har varit nöjd med de värmda matlådorna. Varför kan man inte få välja själv om man vill behålla dem?
– Vi kommer inte kunna ha parallella system utan det blir att övergå till det här helt. Men jag hoppas att man kommer vara fortsatt nöjd när man kan välja på fler rätter istället. Sen om man inte skulle ha mikro hemma kommer vi att tillhandahålla det.
En stor fördel beskriver han är att vård- och omsorgspersonalen kommer få mer tid över till det de är utbildade för. Alltså att ta hand om de äldre, istället för att åka runt och leverera matlådor varje dag.
Dessutom tror han att de med detta kommer kunna satsa ytterligare på vidareutbildning för kökspersonalen.
Hur mycket beräknas satsningen kosta?
– Vi kommer kunna använda lite av årets överskott till att börja dra igång det här. Så jag får återkomma, men det kommer vara ett antal miljoner i alla fall.
Förslaget har förankrats hos lokala pensionärsföreningar och fackförbundet Kommunal som enligt Hermansson överlag har ställt sig positiva till den potentiella ändringen.
Beskedet om förslaget röstas igenom av vård- och omsorgsnämnden kommer 26 september.
Jonatan Hermansson (S) avslutar:
– Mat är alltid en sådan sak som väcker känslor. Jag är beredd på att det här kan komma att göra det också. Men jag känner att vi har väldigt sakliga skäl för att göra den här förändringen.