Att det nu finns fem förslag till simhallsbygge får väl symbolisera slutet på en första, rätt så teoretisk del av hela simhallsprojektet. Frågorna om varför det ska byggas nytt, var den ska ligga och hur mycket det får kosta är avklarade. Många år har den processen tagit. Nu är också – delvis – frågan om hur den ska se ut klar. Svaret ligger i något av de fem förslag som presenterades på fredagsmorgonen. I februari blir det klart vilket av förslagen, Nivå, Reflektioner, Ringar på vattnet, Tinnis på nytt eller Vågen som bäst motsvarar de krav som ställts. Det får väl då betecknas som starten på när Linköpingsborna mera konkret kan ta del av hela projektet. Som – om tids- och kostnadskalkyl håller – totalt kommer hamna på 760 miljoner och stå klart 2021.
Men inte bara det, den nya simhallen ska bli starten på en förändring av Linköping, enligt Johanna Wiklander som har målet att byggnaden ska bli ett landmärke – en karaktärsbyggnad – som ska ange tonen för det nya området vid Folkungavallen.
Att det blir ett stort bygge har inte undgått någon, det blir ett av Linköpings största byggprojekt någonsin, och det ska, lovar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S), bli en simhall för alla med fokus på simsport, motion och nöje. Han beskriver hela anläggningen med ord som tillgänglig, trivsam och trygg.
För att inte få in förslag på rena sagoslott – utan något som någon verkligen går att bygga – har tävlingen genomförts på ett sådant sätt att förslagen också blir ett underlag för upphandling, allt enligt lagen om offentlig upphandling.
– Projektet är spännande och det är många blickar som riktas mot Linköping och projektet nu, säger Christian Dahlén från Lejonfastigheter och projektchef för simhallsbygget. En av förklaringarna är att många svenska simhallar byggdes ungefär samtidigt i mitten på 60-talet. Nu har de gjort sitt och behöver bytas ut.
Förslagen då, vem har kommit med dem?
Det förblir höljt i dunkel tills vinnaren är utsedd i februari.
Fram till dess har juryn ett hårt jobb. De ska hitta förtjänster och svagheter i förslagen och – säger Johanna Wiklander – till slut hitta det förslag som bäst svarar på arkitekturens grundläggande tre egenskaper. Som är den mest berörande arkitekturen, den mest robusta och – inte minst – den mest användbara.