Förskolläraren om snorpoliser och dubbla budskap

Hon är med 40 småbarn på sin arbetstid – men ska inte träffa barnbarnen på sin fritid. Förskollärarrollen är snårig i pandemitider. Det är som parallella universum, tycker Maritha Lindgren.

Själv är Maritha Lindgren mer orolig att sprida smitta än att bli smittad själv. Hennes särbo kan arbeta hemma och lever mer isolerat. På grund av rädslan att smitta honom ses de nu mer sällan.

Själv är Maritha Lindgren mer orolig att sprida smitta än att bli smittad själv. Hennes särbo kan arbeta hemma och lever mer isolerat. På grund av rädslan att smitta honom ses de nu mer sällan.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2020-12-05 08:00

Hon stormtrivs med sitt arbete som förskollärare. 

Men råden för hennes yrkesgrupp under pandemin har varit på tok för otydliga, tycker Maritha Lindgren.

– Vi förväntas driva verksamheten som vanligt – fast ingenting är som vanligt.

Hon vet att hon talar för fler förskollärare eftersom hon arbetar fackligt på Lärarförbundet två dagar i veckan. 

Många är frustrerade över att förskolorna gör på olika sätt.

– Eftersom det är upp till varje chef att avgöra hur man ska göra med personalmöten, hämtning/lämning och information till vårdnadshavare så gör alla olika. Det hade varit bättre med tydliga besked som gällde alla. 

Splittringen mellan yrkesrollen och privatpersonen blir påtaglig som förskollärare. 

På jobbet träffar personalen föräldrar och har barn i knäet. Tar emot matleveranser och hejar på städpersonal. Trängs på fysiska personalmöten. Väl hemma ska man inte umgås med någon mer än dem man bor med. 

– Cykelturen mellan jobb och hem är en transportsträcka mellan två olika verkligheter. På jobbet är nästan allt som vanligt, hemma ska vi följa Tegnells restriktioner.

Och visst försöker förskollärarna att hålla avstånd och vara utomhus mycket.

– Men att hålla avstånd till en covidsjuk förälder som lämnar sitt barn är lättare sagt än gjort när 1,5-åringen inte vill släppa mamma eller pappas famn. 

I media har man kunnat läsa om personal som måste agera snorpoliser när sjuka barn lämnas på förskolan av stressade föräldrar som inte har tid att vabba.

– Den diskussionen har vi ofta, inte bara i pandemitider. 

I en undersökning som Lärarförbundet gjorde tidigare i höstas uppgav 58 procent av lärarna i förskolan att det har uppstått konflikter med vårdnadshavare som inte följer riktlinjerna. 

Även om Maritha själv tycker att det fungerat bra på sin arbetsplats, känner hon igen problematiken. 

– Många chefer vill inte ringa vårdnadshavare och då hamnar ansvaret på personalen. 

Är inte barn snoriga jämt?

– Det finns olika typer av snor. Det handlar om deras allmäntillstånd. Sjuka barn ska aldrig vara på förskolan – speciellt inte under en pandemi. 

Precis som på många arbetsplaster är bortfallet bland personalen större nu. Periodvis är det svårt att få tag i vikarier. 

– Jag märker en frustration och uppgivenhet hos våra medlemmar. De är trötta, helt enkelt. 

Intervjun gjordes innan det beslutades att covidsjuka föräldrar inte ska lämna på förskolan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!