Förskolepersonal: Vi tvingas träffa smittade personer

Covidsjuka föräldrar lämnar i många fall själva sina barn på förskolan. De gör inget fel, men personalen är undrande inför reglerna. Jag blir tvingad att träffa smittade personer i jobbet, konstaterar en anställd.

Barn till sjuka föräldrar lämnas utomhus till förskolepersonal. De flesta förskolor lägger också en stor del av tiden utomhus, enligt en anställd.

Barn till sjuka föräldrar lämnas utomhus till förskolepersonal. De flesta förskolor lägger också en stor del av tiden utomhus, enligt en anställd.

Foto: Victor Berlin

Linköping2020-11-13 07:00

Enligt Folkhälsomyndigheten ska den som är smittad stanna hemma i minst sju dagar efter insjuknandet och man ska också ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna sig bättre innan man går till jobbet.

Den tydliga regeln gäller för alla. Utom för föräldrar som lämnar sina barn på förskolan. Barn har rätt att vara på förskolan även om familjemedlemmar är sjuka. I många fall är det den sjuka föräldern själv som lämnar sitt barn, eftersom det kanske inte finns något alternativ.

Reglerna känns obegripliga för många som är anställda i förskolan.

– Personalen själv ska undvika allt sådant som butiker, gym och fester. Men så måste vi ändå träffa smittade personer, vad är logiken i det? Det känns som man medvetet riskerar personalens hälsa, säger en person som vi varit i kontakt med.

Elevhälsochef Åsa Strömberg bekräftar att sjuka föräldrar får komma till förskolan och lämna barnet. Men lämningen sker under särskilda former som har bestämts i dialog med vården, uppger hon.

– Det här är inte lätt och vi har kontakt med smittskyddsläkare. Det vi har landat i är att barnen överlämnas utomhus där det går att hålla distans, säger hon.

Tanken är att den sjuka föräldern själv ska kontakta förskolan och berätta om att hen är sjuk och att man sedan möts av personal utomhus, när man kommer.

Det har fungerat för det mesta, enligt Åsa Strömberg. Men det finns också tillfällen när det inte går. Som vid inskolningar exempelvis. Vid sådana tillfällen kommer man överens med föräldrarna om en annan lösning som ofta är att barnet ska vara hemma istället.

Personal ifrågasätter också varför man kan sätta upp anslag om att det går magsjuka eller löss på en förskola, men inte berätta om någon smittats av corona. 

Varför är det skillnad på informationen?

– Vi har valt att det är rektor som informerar om smittan och det görs när vi har konstaterat sjuka medarbetare och när vi har barn, eller elever i verksamhet som är sjuka. Informationen sker via telefonsamtal eller mejl, säger Åsa Strömberg.

Hur spridd är smittan inom skolans område?

– I dag kan vi se att det finns konstaterad smitta på en handfull enheter och det gäller både förskola, grundskola och gymnasium. Då tittar vi bara på det som är konstaterad smitta. Men vi är också medvetna om att det just nu testas färre personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!