De senaste månaderna har storleken på barnens lunch minskat på samtliga förskolor i Linköpings kommun. I måndags fick till exempel barnen på Kärrsundsgatans förskola i Ljungsbro tre köttbullar vardera.
Både föräldrar och anställda berättar för Corren att maten tar slut och att många barn är hungriga nästan direkt efter lunchen. Karolina Hafström är mamma till en fyraåring och en tvååring.
– Det är jättehemskt, verkligen förskräckligt, säger hon.
Enligt Karolina Hafström kom förändringen plötsligt.
– Vår äldste son har blivit så trött och arg, men nu förstår jag ju varför. De dagar de har grillat korv är det en helt annat kille. Då har han fått i sig ordentligt, säger hon.
En annan mamma, som ber att få vara anonym, berättar hur hennes knappt två år gamla son blivit allt mer hängig. Pojken är på förskolan vardagar mellan klockan 7.30 och 18 och har alltid "varit petig i maten". Men på senare tid har läget förvärrats ytterligare och pojken har gått ner i vikt.
– Han är så slö och har ingen energi. Vi hinner inte hem förrän de säger i bilen att de är vrålhungriga. Vi får stanna och käka på vägen. Stora tjejen äter som hon inte ätit på hela dagen, säger mamman.
Fredagskvällen för två veckor sedan var sonen helt utmattad. Morgonen därpå tog mamman med sin son till barnakuten i Linköping. Där konstaterades att pojken hade allt för låga näringsnivåer och han behandlades därför med näringsdropp. Han fick även en spruta för att öka aptiten.
Mamman är övertygad om att näringsbristen hänger samman med de krympta portionerna i förskolan.
– Ja, de är på dagis hela dagarna. Var ska de få maten ifrån? På helgerna och kvällarna är de pigga. Ska jag behöva sitta på jobbet och vara jätteorolig för att de inte får i sig tillräckligt med mat? Tre köttbullar räcker inte, säger mamman.
Hon har nu börjat skicka med sonen yoghurt till förskolan.
Christin Anderhov, näringsexpert på Ekholmens vårdcentral, bekräftar att näringsbristen kan ha med förskolans minskade portioner att göra även om det ofta finns flera orsaker.
– Det kan absolut vara en bidragande faktor. Små barn har mycket svårare att kompensera för en tappad måltid, säger hon.
Enligt Anderhov räcker det inte för barnen att äta mycket mat hemma. Argumentet att barnet inte är på förskolan hela dygnet (se artikeln intill) punkterar hon raskt.
– Så kan man inte tänka. Ett barn kan inte gå utan mat mellan klockan sju och sjutton. Det går inte, det säger sig självt, säger Christin Anderhov.
Dessutom orkar många små barn inte äta när de kommer hem efter en lång dag på förskolan, menar näringsexperten.
Även Maria Ljungeskog, mamma till snart fyraåriga Iris, berättar om matbristen på Kärrsundsgatans förskola. De senaste månaderna har dottern börjat äta mer hemma, men också blivit allt tröttare på kvällarna och somnar redan 17.30 för natten.
– Det är förskräckligt. Jag fick en klump i magen och tänkte "vad i hela friden är det här". Barnen ska ändå vara mätta, säger Maria Ljungeskog.
Att kommunen istället har skjutit till mer sallad och knäckebröd tycker hon är skrattretande.
– Jag betalar för att de ska få mat och så tycker skolchefen att de ska äta bönor. Försök att få i min treåring bönor, säger Maria Ljungeskog.
Också föräldrar till barn på Sportvägens förskola i Ljungsbro har slagit larm om att maten inte räcker till.
Dessutom hävdar flera personer som Corren har pratat med att förskolecheferna ska ha haft kännedom om problemet en längre tid och även har försökt att tysta ner kritiken.