Förskolebarn rymde - hittades vid ån

De två små barnen hade tagit av sig skor och byxor och var på väg ned i Stångån, när en förbipasserande kvinna grep in.

Foto:

Linköping2012-08-02 06:30

De hade gula västar på sig och därför drog kvinnan slutsatsen att de hörde hemma med en förskolegrupp. Men hon såg inte till någon.

Barnen på väg ner i ån

Händelsen inträffade på förmiddagen fjärde juli i år. Kvinnan som tog sin morgonpromenad, träffade på de små barnen när de var i färd med att ta sig ett bad.

I sin anmälan till kommunen skriver kvinnan att hon pratade med barnen som bekräftade att de tillhörde en förskolegrupp, men att de hade rymt.

Det äldre av barnen pekade till slut ut varifrån de kom och kvinnan kunde återbörda barnen till gruppen.

Hon skriver: "Vi talade om vad som hade hänt men personalen, två unga tjejer, tog det hela till synes med ro (eller visste inte riktigt hur de skulle reagera)".

Föreståndaren på den fristående förskolan beklagar det inträffade men säger att förskolan - trots det inträffade - har bra rutiner.

- Det var elva barn och fem personal så det handlar inte heller om låg bemanning.

Inga staket

Istället lyfter hon fram lekplatsens utformning.

- Det är en fantastiskt fin lekplats men den har ingen begränsning så det är lätt att gå iväg utan att förstå att man inte längre är kvar på lekstället, säger hon.

Enligt föreståndaren hade barnen blivit avlyfta ur en stor gunga alldeles i närheten av ett buskparti som kan sägas utgöra en naturlig gräns. Åtminstone för en vuxen.

- Barn ser inte världen som vuxna. Där vi bara ser en grön massa, såg barnen en spännande öppning som de kröp in i och var därmed borta från lekplatsen, säger hon.

Hon säger att personalen räknar in alla barn med jämna mellanrum.

- Självklart har vi pratat om hur vi ska göra när vi går ut med barnen. Det här handlade om några minuter, men allt går så snabbt när det handlar om små barn, säger hon.

Utredning

På uppmaning av utbildningskontoret gör nu förskolan en utredning av det inträffade, och den ska vara inlämnad senast vecka 32.

Enligt föreståndaren har både barn och föräldrar informerats.

- Det hela är mycket beklagligt och personalen var givetvis mycket tagen av det inträffade.

En effekt av sådana här händelser är att personalen alltmer drar sig för att ta med barnen ut på olika saker, konstaterar hon.

Barn- och ungdomschef Lars Rejdnell ser allvarligt på händelsen. Han har varit i kontakt med föreståndaren och tillsammans har de också diskuterat lekplatsens utformning. Hela händelsen är överlämnad till kommunens säkerhetsgrupp.

- Senare i augusti ska vi titta på både förskolans utredning och det som säkerhetsgruppen kommit fram till. Allt kan vi ju inte påverka, men det vi kan göra något åt, det ska vi göra, säger Lars Rejdnell.

Finns det en risk att man börjar stänga in barn för att allt blir för farligt?

- Man måste ha rimlig säkerhet samtidigt som barn måste få vara barn och leka och utvecklas.

Samhällsbyggnadskontoret ska se över lekplatsens utformning och landskapsarkitekt Björn Tjust tror att den kan komma hägnas in.

- Överlag vill vi inte stänga in, men just här vid ån är det nog bättre, säger han.

Enligt Tjust hölls en rad möten inför byggandet av lekplatsen.

- Dessvärre kom ingen, inte heller förskolorna i närheten. Men de kanske inte kunde komma ifrån, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om