När ljudnivåerna mättes visade det sig att bullernivåerna på förskolans gård är för höga. Det visste beslutsfattarna sedan länge, men förr har diskussionen handlat om flygbuller. Att bullret från tågtrafiken var oacceptabelt kom som en överraskning.
Nödvändiga åtgärder, till exempel ett plank, visade sig kosta ungefär lika mycket som en halv ny förskola, och politiker och tjänstemän planerade för att stänga förskolan i stället. Barnen skulle, i väntan på ett nybygge någonstans, placeras ut på andra platser i kommunen.
Allt talade alltså för att det var slut med förskolan, som ändå legat invid spåren i kanske 50 år. Det miljökontoret reagerade mest på var att verksamheten utökades med ett tiotal platser i en totalrenoverad byggnad vid sidan om huvudbyggnaden.
– Verksamheten utökades utan att detta anmäldes, trots att bullerproblemen var kända, säger Annelie Hammarström som är avdelningschef med ansvar för hälsoskyddstillsyn.
Ett föreläggande följde, men bullerdämpande åtgärder visade sig alltså bli allt för kostsamma för kommunen. Men det var inte bara kommunen som fick föreläggande från miljökontoret om att vidta åtgärder. Det fick även trafikverket.
– Ett bullerskydd på den här platsen fanns med i deras åtgärdsplan men långt ner på listan, berättar Annelie Hammarström. Det accepterade inte vi, utan krävde åtgärder nu. Och så blir det.
Enligt planen ska ett bullerskydd i någon form projekteras under året för att vara klart före december månads utgång 2016. Det är samma datum som förskolan skulle stängas.
– Vi fick veta att trafikverket hade planer på ett bullerskydd men tvekade när kommunen planerade att lägga ner förskolan för att det inte fanns ett bullerskydd, säger Erik Narby som har barn på förskolan.
– Det var vi förstås tvungna att försöka reda ut. Och nu ser det ut som om problemet är löst. Klart vi är nöjda!