Forskningsfusk upptäckt på LiU

En forskare på Linköpings universitet har stulit delar av innehållet i nio artiklar ur ett femtiotal arbeten från andra författare.

Foto:

LINKÖPING2013-05-20 18:00

Fusket har hanterats av Tekniska högskolans fakultetsstyrelse där termen, enligt Högskoleförordningen, är "oredlighet i forskning".

Forskaren anställdes 2010 och är nu avstängd. Vilka åtgärder som vidtas mot honom är nu en fråga för rektor Helen Dannetun och universitetets personalansvarsnämnd vid mötet den 27 maj.

Skärpta kontroller

Ulf Nilsson är dekan vid tekniska fakulteten. Han beklagar att fusket upptäcktes sent och säger i ett pressmeddelande:

– Samtidigt visar det som hänt att systemet faktiskt fungerar. Utifrån vad som inträffat kan vi dock se att vi behöver ytterligare skärpa vår uppmärksamhet och kanske göra plagieringskontroller på stickprovsbasis, på samma sätt som vi gör av studenternas arbeten.

Fusk rakt igenom

Textstölderna varierar från delar av och upp till nästan hela artiklar med bakgrundsinformation, metoder och modeller, beskrivning av experiment, resultat och slutsatser.

I några fall refererar fuskaren till originalkällorna men inte vid något tillfälle informeras läsaren om att hela textstycken är författade av andra personer.

Arbetet skapar ett intryck av att det vetenskapliga bidraget är avsevärt större än vad som är fallet.

Ännu en försvårande omständighet är att de experimentdata som utgör grunden inte har sparats vilket gör det omöjligt att värdera eller yttra sig om resultaten.

Begränsad citaträtt

– Att utgå från tidigare kunskap och andra forskares resultat är en naturlig del i den vetenskapliga processen att föra forskningen framåt. Det finns en vedertagen praxis för hur detta ska hanteras, säger Helen Dannetun i en skiftlig kommentar och lägger till:

– I fakultetens utredning står det klart att forskaren på ett graverande sätt har underlåtit att klargöra vad som varit andras resultat och vad som varit hans egna bidrag. Jag kan bara konstatera att detta är ett fullständigt oacceptabelt beteende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om