En forskargrupp, under ledning av Martin Hallbeck, på Linköpings universitet blev först i världen med att visa hur sjukliga proteiner invaderar friska celler och förs vidare till nästa och nästa och nästa ...
I försök med färgade nervceller har forskarna avbildat förloppet när några få vanliga proteiner binds samman till oligomerer, blir giftiga och sprider sig.
Förloppet startar i hjärnbarken och går vidare som en kedjereaktion till andra delar av hjärnan som bland annat är viktiga för minnet.
Världsarenan- Vi ville ta reda på om dessa oligomerer kan sprida sig från nervcell till nervcell genom områden som är förbundna med varandra. Något som flera forskare har försökt tidigare utan att lyckas, förklarar Martin Hallbeck.
Men docent Hallbeck på avdelningen för klinisk patologi och genetik på US har alltså lyckats tillsammans med sin forskargrupp.
Varför är ni Linköpingsforskare så framgångsrika?
- Vi är flera grupper som arbetar med alzheimers på universitetet och vi träffas i ett löst nätverk vilket är mycket stimulerande. Dessutom har landstinget och universitetet satsat på neuroforskning som ett strategiskt viktigt område.
Nu är ni världskända. Innebär det mer forskningsresurser?
- Jovisst, nu är vi med på världsarenan. Självklart är det en bra merit att vi lyckas och att det blir uppmärksammat vilket i sin tur kan vara en fördel rent finansiellt.
FrågeteckenHos alzheimerpatienter hittar man vid obduktioner stora ansamlingar av proteinerna. Varför de uppför sig aggresivt och onormalt, i den dödliga process som gradvis krymper hjärnan, vet man ännu inte.
- Utbredningen av alzheimers i döda patienters hjärnor följer alltid samma mönster. Men vi har tidigare inte förstått hur och varför det sker, konstaterar Martin Hallbeck.
Forskargruppen har använt sig av två modeller med mänskliga tumörceller och råttceller som färgats gröna och röda för att man ska kunna följa deras vägar i hjärnan.
- Det är inte de stora klumparna av plack utanför cellerna som skadar cellerna utan det som framför allt finns inuti cellerna.
Och hur såg det ut?
- Successivt blev fler och fler av de gröna cellerna sjuka. De som inte tagit upp de röda oligomererna påverkades däremot inte, konstaterar Martin Hallbeck vars mål är att stoppa kedjereaktionen.
Hur kan resultatet av er forskning användas inom sjukvården?
- Genom att söka upp patienterna tidigt och bryta fortskridandet av sjukdomen och hålla kvar den på den nivå som när man får diagnosen.
Du vågar alltså hoppas på en bromsmedicin?
- Ja, säger Marin Hallbeck.