Fiskarna är väletablerade försöksdjur i den internationella forskarvärlden och sedan några år tillbaka på Linköpings universitet och Campus US.
Forskaren Lasse Jensen har arbetat med zebrafiskar sedan 2006 och medverkat vid uppbyggnaden av fiskeodlingen:
– Vi har kapacitet för 20 000 fiskar i 350 akvarier när allt är klart omkring jultid.
Syre i ögatHan är postdoktor i fysiologi och hans forskning försöker hitta svaret på frågan hur syrebrist påverkar blodkärlen i ögats näthinna.
– Jag studerar enskilda celler och hur de beter sig i blodomloppet. Zebrafiskarna har ett perfekt system att använda i de studierna, förklarar Lasse Jensen.
DjurskötareI de ombyggda laboratorielokalerna bubblar pumparna för att syresätta vattnet i akvarierna där vart och ett är bostad för ett 50-tal fiskar, från yngel till fullvuxna.
Akvarierna övervakas av utbildade djurskötare och fungerar som ett BB för fiskodling och leveranscentral av babyfiskar till olika forskningsprojekt.
KärleksnästeFör att få fart på beståndet placeras utvalda honor och hannar i en speciell kärleksbehållare med ett plastnät i botten. När morgonljuset tänds börjar deras intima umgänge varefter honan kan lägga upp till 400 eller 500 ägg på en vecka.
Efter leken faller de befruktade äggen genom nätet, ner på botten av barnkammaren och där startar utvecklingen av embryona.
– I embryot kan man se alla celler och organ medan de utvecklas. Man kan hålla dem levande under mikroskopet. Dessutom utvecklas de otroligt snabbt. De har ett hjärta och ett blodomlopp redan efter 24 timmar.
Läs mer i torsdagens Corren.