Stora Hörselpriset, som delas ut var fjärde år av Hörselforskningsfonden, går till Jerker Rönnberg, professor emeritus i psykologi med inriktning på handikappvetenskap vid Linköpings universitet för upptäckter om hur hjärnan lyssnar och tolkar det vi hör.
– De hade jag inte alls hade väntat mig. Jag är väldigt stolt. Inte bara för min egen del, utan även för mina medarbetare. Vi känner att vi blir sedda, säger Jerker Rönnberg.
67-åringens forskning har gett upphov till ett helt nytt vetenskapsområde: kognitiv hörselvetenskap, där Linnécentrum HEAD i Linköping anses vara världsledande. HEAD startades 2008 av just Jerker Rönnberg som kom till Linköpings universitet redan 1983.
– Vi är väl ungefär halvvägs i vår forskning, jag räknar med att det tar fem-sex år innan vi kan vara i mål.
I Sverige finns det 1,5 miljoner hörselskadade. Hur väl de lyckas uppfatta saker när ljud faller bort beror inte bara på örat, utan minst lika mycket på våra kognitiva förmågor, visar Rönnberg i sin forskning. Hur vi lyssnar med hjärnan, helt enkelt.
– Människan har olika minnessystem som hjälper till att fylla i de luckor som uppstår när vi inte riktigt hör vad som sägs och man kan göra bättre hörselapparater om man först utrett den kognitiva förmågan.
Rönnbergs insikter har banat väg för en mer individanpassad hörselrehabilitering och gett ny kunskap om hur demens fungerar.
– Vi vet att hörselnedsättning kan bidra till demens. Det är inte enda anledningen till Alzheimers men vi har sett att det är en förhållandevis stark faktor.
Kanske kommer forskningen i Linköping fram till att tidig användning av hörapparat kan motverka demens.
– Det är litegrann en attitydsfråga att använda hörapparat. Men det här berör väldigt många svenskar, ungefär tio procent av befolkningen har en nedsättning.
Hörselforskningsfonden beskriver Jerker Rönnberg som “en upptäcktsresande i hjärnans labyrinter” och konstaterar att hans forskning “har öppnat dörrar till en helt ny och djupare förståelse av hjärnans och kognitionens betydelse för hur vi hör, hur vi lyssnar och hur vi kommunicerar.”
Prissumman är 100 000 kronor. Fonden är instiftad av Hörselskadades Riksförbund (HRF), med en styrelse av ledande hörselforskare samt representanter för HRF.
– Det finns hål att stoppa pengarna i, men nån fest ska det väl också bli, slutar Jerker Rönnberg.