Förre chefsåklagaren hittad död i semesterparadis

Den förre chefsåklagaren i Linköping, Pär Andersson, 50, har hittats död i havet vid Kanarieöarna.

Pär Andersson var tidigare chefsåklagare på åklagarkammaren i Linköping. Nu har han hittats död i havet vid Gran Canaria.

Pär Andersson var tidigare chefsåklagare på åklagarkammaren i Linköping. Nu har han hittats död i havet vid Gran Canaria.

Foto: Fredrik Quist

Linköping2023-09-13 08:17

Pär Andersson, som parallellt med sin karriär som åklagare verkat som deckarförfattare under pseudonymen Leo Faugli, bodde tillfälligt i Playa del Inglés-området och försvann den 1 september, skriver Canariajournalen. Han anmäldes saknad av myndigheterna den 5 september.

I torsdags i förra veckan hittades Pär Andersson död i havet. Hans kropp hittades i vattnet vid Los Llanos de Los Militares i kommunen San Bartolomé de Tirajana på södra Gran Canaria i torsdags kväll. Sjöräddningen Salvamar och Guardia Civil kunde konstatera att personen var död.

Kroppen fördes till en rättsmedicinsk institution för identifiering och utredning av dödsorsaken. 

– UD kan bekräfta att en svensk man i 50-årsåldern påträffats avliden på Gran Canaria. Anhöriga är underrättade, säger Hanna Johansen, presskommunikatör vid UD, till Svenska Magasinet

Pär Andersson var tidigare chefsåklagare i Linköping. Parallellt med sin karriär inom Åklagarmyndigheten var han verksam som författare under namnet Leo Faugli. Han gav ut kriminalromanerna ”Sprickan bakom fasaden” och ”Kedjans svaga länk”. Han arbetade på en tredje bok som skulle heta ”Pendeln slår tillbaka”.

I en intervju i Corren för sex år sedan berättade den dåvarande chefsåklagaren om hur det vara att kombinera ett krävande arbete med författandet av kriminalromaner: 

– Jag har inga barn och det underlättar ju en del. Det är en hobby att skriva. Istället för att titta på tv så skriver jag några timmar. På helger kan jag sitta och skriva en hel dag ibland. När jag är på semester sitter jag på hotellrummet och skriver. Det är därför det har tagit fem, sex år att få den klar.

Pär Andersson hade nyligen flyttat till Gran Canaria, där han skulle bo det närmaste året. Den 20 augusti publicerade han ett inlägg i sociala medier där han skrev om flytten till Kanarieöarna: "Det är inte helt enkelt att skapa nya rutiner och relationer i ett främmande land, men det är väl också en av poängerna med denna livsutmaning."  

Under sina år som chefsåklagare i Linköping var Pär Andersson bland annat inblandad i utredningen om dubbelmordet i Mantorp. Det var han som beslutade att ett stort antal personer skulle lämna dna-prov genom topsning – ett beslut som ledde till att den skyldige mannen kunde gripas.

– Utredningen om dubbelmordet visar att polisen kan göra ett bra arbete om det sätts till resurser. Jag skulle önska att fler utredningar fick motsvarande resurser, sade han i en intervju i Corren

Som chefsåklagare deltog Pär Andersson i debatten och gav offentlighet åt sin oro över polisens bristande resurser. 

Pär Andersson slutade som chefsåklagare i Linköping 2018 för att tillträda tjänsten som Åklagarmyndighetens utbildningschef. Han skulle ansvara för den utbildning på två år och nio månader som redan utbildade jurister måste genomgå innan de kan börja verka som åklagare.

– Det här är ett jobb som jag länge velat ha, sade han. 

Eva Nemec Nordh är chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping och arbetade som vice chefsåklagare under Pär Anderssons tid i Linköping.

– Det är en stor förlust för Åklagarmyndigheten. Han var en mycket skicklig åklagare och var ansvarig för flera profilerade mål, bland annat mordet på en polisman i Nyköping. Han gjorde mycket bra för åklagarkammaren i Linköping, säger Eva Nemec Nordh. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!