Förlösta med kejsarsnitt ofta allergiker

Barn som föds med kejsarsnitt drabbas oftare av allergier än de som blir förlösta på naturligt sätt.

LINKÖPING2013-08-12 15:54

En studie från forskare vid svenska och skotska universitet hävdar att orsaken är att dessa barn har en magrare bakterieflora i tarmarna.

Diabetesrisk

Forskarna följde under två år utvecklingen av tarmflorans bakteriesläkten hos 24 barn i Östergötland och Småland. Nio förlöstes med kejsarsnitt och övriga vaginalt.

Avsaknaden av vissa bakterier hos de snittade barnen medför större risk att utveckla allergi, diabetes och tarmsjukdomar.

Viktigt snitt

Professor Maria Jenmalm på Linköpings universitet (LiU) är en av författarna till forskargruppens artiklar och citeras på LiU:s hemsida:

– Kejsarsnitt är ibland nödvändigt. Det är dock viktigt att både blivande mödrar och läkare är medvetna om att sådan förlossning kan påverka barnets hälsa.

Närkontakt

När barnet föds är tarmen av allt att döma helt steril. Vid en naturlig förlossning förs mammans bakterier i vagina och ändtarmsöppning över till barnet.

Processen börjar uppbyggnaden av barnets egna livsnödvändiga tarmflora för att immunsystemet ska utvecklas och mogna under de första åren.

Tidig middag

Barn som drabbats av exempelvis födoämnesallergi löper en sex gånger förhöjd risk att utveckla astma i skolåldern.

– Kanske är det inte så bra med enbart amning i sex månader. Tidiga smakprov av vanlig mat kan stimulera till en ökad mångfald i tarmfloran, säger Maria Jenmalm på LiU:s hemsida.

Nyttig smörja

I Puerto Rico provas en handfast metod för överföring av mammans bakteriekultur till barn som föds genom kejsarsnitt.

Efter förlossningen smörjer barnmorskan in barnets ansikte med sekret från moderns vagina. Tanken är att den vägen föra över de viktiga bakterierna till barnet och en liknande studie planeras i Sverige.

Nyttig bakterie

I en vuxen människas tunn- och tjocktarm finns minst tio gånger fler bakterier, över hundra arter, än celler i kroppen.

Bakterierna livnär sig på näringsämnen från vår mat och bildar i gengäld antibiotikaliknande substanser som tar kål på elaka bakterier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!