Förhandlingen om Svartåfors sprack – men vad var det som hände?

Det såg ut att bli en överenskommelse om arrendet vid den populära badplatsen Svartåfors mellan markägaren och kommunen men förhandlingarna gick i kras. Nu är badplatsen vildvuxen, toaletterna igenspikade och soptunnor samt bryggor är borttagna.
"Det kändes som om det blev lite av en sak för dem, att de skulle ta mig fan pruta ner priset", säger markägaren till Corren.

Svartåfors som det brukar se ut – när gräset är klippt.

Svartåfors som det brukar se ut – när gräset är klippt.

Foto: Axel Lundström

Linköping2024-07-01 05:00

Nyheten i korthet

  • Förhandlingarna mellan Svartåfors markägare och kommunen om ett arrendeavtal för badplatsen misslyckades, vilket resulterade i att området nu är vildvuxet och offentliga faciliteter som toaletter och soptunnor har tagits bort.
  • Markägaren avvisade kommunens erbjudande om att hyra platsen för 45 000 kronor i ett halvår, med motiveringen att platsen används av allmänheten året runt. Han insisterade på att priset borde vara det tidigare överenskomna 64 000 kronor per år, plus en justering enligt konsumentprisindex.
  • Kommunen hävdar att markägaren krävde mer pengar än de kunde erbjuda. De påpekar också att markägaren hade hyrt ut platsen till en privat aktör vid ett tillfälle, vilket skulle begränsa allmänhetens tillgång.

En insändare om hur stökigt det var på badplatsen vid Svartåfors väckte liv i de strandade förhandlingarna mellan kommunen och markägaren om ett arrendeavtal för badplatsen, något som funnits tidigare år. Det såg till en början ut att lösa sig, tills kommunen i början av juni gick ut med att de i år inte kommer att arrendera marken vid badplatsen – vilket i praktiken innebär att den inte kommer att tas hand om.

– Det kändes som om det blev lite av en sak för dem, att de skulle ta mig fan pruta ner arrendet. Vilket jag tycker är löjligt, för det är inga stora pengar för dem. Jag vet inte vad simhallsbygget i staden har kostat eller ombyggnationen av "Tinnis", men jag kan tänka mig att de här summorna är små i sammanhanget med tanke på hur många som faktiskt nyttjar badplatsen, säger markägaren som inte vill figurera med namn och bild i Corren.

Bilden av förhandlingen skiljer sig beroende på vilken part man frågar.

Markägaren berättar att han och kommunen tidigare varit överens om ett arrendepris om 64 000 kronor om året samt uppräkning enligt konsumentprisindex (KPI).

undefined
Tidigare var Svartåfors ett av få kommunala bad som var utrustat med en ramp (skymtar till vänster om livbojen) som underlättar för badare med funktionsvariationer. Nu är den rampen borttagen likaså bryggan.

Det här året ville kommunen endast hyra platsen ett halvår, för 45 000 kronor. Det gick inte markägaren med på med motivering att platsen nyttjas av allmänheten året om, och stod fast vid summan kommunen tidigare betalat. Efter en period med hög inflation skulle årets arrendesumma landa på ungefär 74 000.

Han berättar vidare att kommunen senare gick med på 64 000 kronor om året men var inte villiga att betala uppräkningen enligt KPI. 

– Jag såg det aldrig som en förhandling. Priset vi har varit överens om kommer ju från en förhandling och antingen får de betala priset vi har förhandlat fram eller inte.

Kommunen poängterar att de inte delar den bilden, samtidigt är de förtegna om detaljerna i förhandlingarna. De vill inte prata om konkreta summor när Corren ringer upp.

– Eftersom vi inte har landat den här överenskommelsen så kan jag inte riktigt gå in på detaljerna, säger Elisabeth Lundquist, enhetschef på Stadsmiljöutveckling i Linköpings kommun.

Personerna med mest insyn i den här förhandlingen är på semester och inte anträffbara. Elisabeth Lundquist ber att få frågorna på mejl och säger att hon ska se vad hon kan göra. Frågorna Corren skickar med till kommunen handlar bland annat konkret om vilka summor som har diskuterats, om summan markägaren uppger är riktig, om inte, vad är den riktiga summan.

Dagen efter svarar kommunen på mejl:

"Förhandlingarna gällande badplatsen i Svartåfors har pågått under hela våren och markägaren har hela tiden krävt en högre ersättning än vad vi haft möjlighet att erbjuda. Men då vi är medvetna om att Svartåfors är ett väldigt populärt och värdefullt bad för Linköpingsborna beslutade vi att göra ett undantag och acceptera markägarens bud för att snabbt få till ett avtal när badsäsongen startade. Markägaren valde då att inte acceptera sitt eget bud och krävde istället ytterligare ersättning i form av konsumentprisindex. Det framkom då även att markägaren redan hyrt ut badplatsen till en annan privat aktör vid något eller några tillfällen, vilket skulle medföra viss inskränkning för allmänheten. Kommunen valde då att avsluta förhandlingarna."

undefined
Badet i Svartåfors är en kraftverksdamm, som ligger mellan Kaga och Ledberg. Sjön heter egentligen Mjölorpesjön. Bilden togs sommaren 2023.

När markägaren får bemöta det här skickar han mejlkonversationer med kommunens förhandlare. Där går att läsa att den privata aktören kommunen syftar på är ett studentevenemang under en helg. Markägaren erbjöd sig att dra bort 5000 kronor från arrendepriset för att badplatsen skulle vara stängd för allmänheten under det evenemanget.

Det går också att läsa att parterna var nära en lösning, men det spricker vid uppräkning enligt KPI. Markägaren vill att avtalet ska ta hänsyn till inflationen sedan de skrev avtalet om 64 000 om året. Kommunen vill i stället se 2023 som basår.

undefined
Så här ser badplatsen ut nuförtiden. I det höga gräset har små passager bildats av nertrampat gräs, troligtvis används de som stigar i gräset.

Samtidigt som det här pågick växte sig gräset allt högre vid Svartåfors badplats. Det fortsätter det att göra. Om det kommer klippas?  

– Nej, det kommer jag inte göra, kanske om jag är ute och klipper någon annanstans, men jag är lantbrukare så jag brukar inte ha så mycket tid över, säger markägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!