Stora Enso efter chockbeskedet: "En svag lönsamhet"

Anläggningen har inte gått för fullt. Det säger Stora Ensos pressansvarige Carl Norell om företagets beslut om att stänga wellpappverksamheten i Vikingstad utanför Linköping.

Under onsdagen fick de anställda på Stora Ensos wellpappfabrik i Vikingstad utanför Linköping information om den planerade nedläggningen. "En åtgärd som vi givet det tuffa marknadsklimatet måste vidta", säger bolagets pressansvarige Carl Norell.

Under onsdagen fick de anställda på Stora Ensos wellpappfabrik i Vikingstad utanför Linköping information om den planerade nedläggningen. "En åtgärd som vi givet det tuffa marknadsklimatet måste vidta", säger bolagets pressansvarige Carl Norell.

Foto: Jonathan Posluk

Linköping2024-01-11 17:00

Under onsdagen kom beskedet. Stora Enso planerar att stänga sin wellpappfabrik i Vikingstad. Fabriken grundades 1974, alltså för 50 år sedan, och köptes upp av Stora Enso 1993. 56 medarbetare berörs av beskedet.

Vikingstadfabriken är en av tre anläggningar i Stora Ensos dotterbolag "Stora Enso Packaging AB". Övriga fabriker i bolaget ligger i Jönköping och Skene.

När vi söker Stora Enso, för kommentarer från vd:n eller Sverigechefen för Stora Enso Packaging, är det pressansvarige Carl Norell som svarar på våra frågor.

Varför har ni landat i det här beslutet?

– Först och främst är det alltid ett svårt och tufft beslut att behöva stänga en anläggning. Drivkraften bakom beslutet är att efterfrågan på wellpapp i Sverige har minskat och att Stora Enso Packaging AB, där Vikingstad ingår, har haft en svag lönsamhet, säger han.

– Samtidigt vill jag poängtera att det är en plan. Inga beslut om nedläggning kommer att fattas förrän MBL-förhandlingarna är avslutade.

undefined
Anläggningen i Vikingstad har en sämre standard än fabrikerna i Jönköping och Skene. Därför läggs just den anläggningen ned säger Stora Ensos pressansvarige Carl Norell.

Vad innebär en svag lönsamhet rent siffermässigt?

– Jag kan inte gå in på det. Vi redovisar inte resultat per anläggning utan för våra affärsdivisioner, där Vikingstad ingår i vår förpackningsdivision. Man kan konstatera att lönsamheten för våra wellpappanläggningar i Sverige är svag till följd av en vikande efterfrågan.

Carl Norell hänvisar också till att bolaget befinner sig i en så kallad "tyst period" inför den kommande kvartalsrapporten. Det innebär att bolaget inte går in på ekonomiska detaljer med investerare, analytiker och media. 

Men enligt bolagets interimsrapport, som gäller Stora Enso globalt och perioden januari till september 2023, har omsättningen minskat med nära 18 miljarder kronor i jämfört med året innan. Under perioden är den totala omsättningen nästan 100 miljarder kronor. 

Av Stora Enso Packagings årsredovisning för 2022 framgår det att omsättningen, alltså för de tre wellpappfabrikerna i Sverige, var drygt 1,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet var 28 miljoner kronor.

undefined
Stora Enso Packaging tillhör Stora Enso-koncerne. I bolaget ingår wellpappanläggningarna i Vikingstad, Jönköping och Skene.

Utvecklingen globalt har det bidragit till beslutet om Vikingstad?

– Vi kan inte uttala oss om marknadsläget i en tyst period. Det man kan säga är att wellpappverksamheten i Sverige är en relativt liten del av Stora Ensos globala verksamhet, säger Carl Norell och fortsätter:

– Vår analys visar att vi har en överkapacitet på wellpappanläggningarna i relation till efterfrågan. De här tre anläggningarna går inte för fullt och för att balansera detta behöver vi flytta över de volymer som tillverkas i Vikingstad på de två resterande anläggningarna.

Varför läggs just Vikingstad ned?

– De andra två anläggningarna har bättre tekniska förutsättningar för att producera högre volymer. Det är två mer välinvesterade anläggningar, säger Carl Norell.

Kommer medarbetarna erbjudas tjänster på de andra anläggningarna?

– Det är för tidigt att svara på om det kommer att skapas några ytterligare arbetstillfällen på de övriga anläggningarna. Men de som berörs av de planerade uppsägningarna kommer att kunna söka lediga tjänster inom Stora Enso.

undefined
Globalt sett har Stora Enso-koncernen haft ett tufft år. Under perioden januari till september 2023, var omsättningen nästan 18 miljarder lägre än året innan.

Kommer medarbetare som blir arbetslösa erbjudas stöd?

– Vid beslut om stängning kommer vårt fokus att vara att stötta våra anställda på bästa möjliga sätt, såväl vad gäller omställning till nytt arbete, inom Stora Enso eller externt, som på annat sätt. Företagshälsovård kommer att erbjudas för den som så önskar och företagshälsovården fanns på plats i Vikingstad både igår (onsdag) och idag (torsdag).

Planerna på nedläggning kom som en chock för personalen. "Det har gått bra för vår enhet. Våra flyttlådor var så populära. Vi kunde inte tro att det var sant. Flera grät, många var besvikna och arga. Jag är så ledsen när jag tänker på mina yngre kollegor, några av dem har nyligen köpt hus och är så oroliga nu. Det känns hemskt," sa Semir Pehilj, ordförande i klubben för kollektivanslutna i GS-facket, efter att de anställda fått beskedet på onsdagen.

Att det kom som en chock för de anställda hur ser du på det?

– Jag kan inte spekulera i någon annans reaktion. Det är otroligt tråkigt, jättesorgligt, men tyvärr är det en åtgärd som vi givet det tuffa marknadsklimatet måste vidta, säger Carl Norell.

Vad är ert budskap till de medarbetare som är oroliga för sin framtid?

– Tyvärr har Stora Enso erfarenhet av att stänga produktionsenheter och vi är vana med att stötta de medarbetare som berörs. Det är ett viktigt ansvar som arbetsgivare som vi tar på fullaste allvar.

Karta: Stora Enso Packaging AB, Vikingstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!