– Vi börjar bli riktigt oroliga, vi börjar gå in i väggen.
Thomas Göransson och hans personal har jobbat mellan 10 och 12 timmar sju dagar i veckan i två månader. I växthusen odlas gurkor, tomater och blommor som ska skötas om och plockas. En vanlig skördesäsong brukar utländska gästarbetare jobba på odlingarna, men i år har de haft svårt att komma hit.
– När de stängde gränsen i mars, då började vi förstå att det skulle kunna bli problem. Men då var det bara tal om att stänga i en månad. Då trodde vi att vi skulle klara oss genom att jobba mer själva, säger Thomas Göransson.
Först för en vecka sedan kunde två polska gästarbetare ansluta till arbetet. De skulle egentligen ha kommit 15 april och tiden då de inte kunnat hjälpa till har varit svår.
– Det har varit jag och mina döttrar och en av deras kompisar, de har fått jobba otroligt mycket när de har kunnat. Sen fick vi tag på en som blev uppsagd från Scan och en som blev uppsagd från flygplatsen.
Framförallt saknas två erfarna arbetare från Ukraina som har varit på odlingen tidigare och kan ta hand om skötseln. De stoppades från att komma av Migrationsverket och ärendet om att få arbetstillstånd är uppe i domstol.
– Men det är försent nu, det kan dröja ett år innan de får arbetstillstånd. Och vi har inte råd och tid att ta in nya som inte kan jobbet.
Att plocka gurkor och tomater är ett förhållandevis enkelt jobb, säger Thomas Göransson. Men det kräver att man klarar av att jobba i värme. Han är skeptisk till projekt som Arbetslaget.
– Vad lär de sig på tre veckor? Vill du jobba så lär du dig på plats. Utbildningen spelar ingen roll. Men vi har haft personer här som inte har klarat av arbetet och då blir det dyrt för oss.
Företaget riskerar nu en tuff ekonomisk smäll. Hittills har de inte behövt minska sina skördar men flera plantor har redan blivit förstörda då de inte kunnat skötas om ordentligt. Dessutom pressas priserna i butiken av billiga holländska tomater som tvingar de svenska odlarna att sänka sina priser.
– Vi gjorde investeringar inför säsongen för att kunna öka odlingen, nu får vi kanske lägga ned istället. Vi hoppas att vi får in tillräckligt så att vi kan starta upp igen nästa år. Risken är att vi inte klarar av det. Det är nu som intäkterna ska komma, gör de inte det så kommer vi behöva lägga ned.