– Det är lite tillspetsat, vi ska vara glada att det går bra men problemet är att företagen inte hittar folk. Hjulet snurrar för fort.
Det finns idag 17 400 människor som går utan jobb i Östergötland. Trots att siffran rör sig långsamt finns det en stor efterfrågan på arbeten.
– Det är inte svårt att hitta notiser om bristen på arbetskraft. Det är ingen specifik bransch det handlar om, kompetensen som behövs finns inte. Då är frågan hur man löser det, för ekvationen går inte ihop, säger Lindell.
En starkt bidragande orsak till att fler inte har arbeten är att kompetensen helt enkelt inte finns i tillräckligt stor utsträckning.
– Den här obalansen beror på att de är för dåligt utbildade. Många är nyanlända som inte kan svenska och som inte får en chans på arbetsmarknaden idag.
Att sänka ingångströskeln till arbetsmarknaden kan vara ett alternativ, menar Lindell.
– Det finns politiska diskussioner om att det bör finnas en arbetsmarknad för dem som är kortutbildade. Vi har idag subventionerade anställningar för långtidsarbetslösa men även den vanliga arbetsmarknaden behöver människor som är kortutbildade. För vi behöver all arbetskraft vi kan få. Vi måste nyttja alla som finns. Företagen skulle kunna anställa dubbelt så mycket om de bara hittade folk.
Lindell tror att lärarassistenter och enklare jobb inom vården kan vara en väg in på arbetsmarknaden. På onsdag nästa vecka kommer hela prognosen över utvecklingen på länets arbetsmarknad 2019.