"Företagande är framtiden för Sverige"

Han väcker elevernas intresse för företagande och har satt Linköping på kartan. Nu prisas Katedralskolans lärare Dag Karlsson för sitt arbete i klassrummet.

Dag Karlsson och Pia Carlgren.

Dag Karlsson och Pia Carlgren.

Foto: Malin Wictorén/ Linköpings kommun

LINKÖPING2018-09-27 20:30

Utmärkelsen "Årets lärare i entreprenörskap" delades på torsdagen ut av Linköpings kommun i samarbete med den ideella föreningen Ung Företagsamhet. Årets vinnare, Dag Karlsson, undervisar i företagsekonomi, entreprenörskap och företagande på Katedralskolan och en del av motiveringen lyder:

"Med ett gediget engagemang för såväl entreprenörskap som utbildning arbetar läraren aktivt för att utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv och skapa så goda förutsättningar för sina elever som möjligt i framtiden."

Det är andra gången Dag Karlsson får utmärkelsen. Tidigare i år tog han även emot ett pris från kungen för sin lärargärning.

Vad är dina framgångsfaktorer i klassrummet?

– Engagemang, entusiasm och drivkraft! Och jag gillar mina elever.

Varför är det viktigt at få upp elevernas ögon för företagande?

– För att det är framtiden för Sverige. Företagen inbringar pengar och skatt. Genom att utbilda eleverna ser jag till att vi överlever även när jag går i pension.

Vad är det som är så roligt med entreprenörskap?

– För att det är en tävling, där det finns olika trollspön att ta till. Jag träffade en gammal elev som det går väldigt bra för, hon har 6-7 anställda. Hon uttryckte det i stil med "Nu förstår jag, så fort jag har en idé går det faktiskt att tjäna pengar på den".

Vad betyder priserna för dig?

– Det är ett kvitto på att jag gör rätt saker i livet. Som ung tänkte jag först bli arkitekt, och sen musiklärare. Det var kanske bra att det inte blev något av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!