Företag i bråk om din och min datatrafik

Internetleverantören Bahnhof kritiserade Linköpingsbaserade Maintrac för planerna på att ge Säpo direktåtkomst till hushållens datatrafik. Maintrac svarade med hot om stämning.

Foto: Naokazu Oinuma/TT

Linköping2013-11-27 06:30

Enligt lagen måste alla mobil- och internetoperatörer lagra data om sina kunders kommunikation. Polisen har rätt att ta del av informationen för att utreda brott som kan ge minst två års fängelse. Utlämningen av datan sker då manuellt hos den enskilde operatören.

Säpo vill nu kunna hämta information genom ett helautomatiskt system. De flesta operatörer, däribland Bahnhof, har sagt nej.

Men i förra veckan avslöjades att Linköpingsföretaget Maintrac utvecklat ett system som gör automatisk direktutlämning möjligt. Företaget lagrar trafikdata från hundratusentals hushåll som är kopplade till stadsnät.

Kritik i kundbrev

Bahnhof valde då att gå ut med en varning på hemsidan och i brev till sina kunder. I de fall Bahnhof dragit kablar hela vägen fram till hushållen är man ensam om att bestämma hur datan ska lagras. Men när de öppna stadsnäten kontrollerar den sista biten av kablarna anser man att det finns en risk att vissa kunders datatrafik lämnas ut till Maintrac.

I meddelandet står det: ”Vi ska ruska om respektive stadsnät för att få dem att inse det vansinniga i denna typ av registrering”.

Kort därefter skickade Maintrac ett brev till Bahnhof där det står:

”Bahnhof har offentligt gått ut och grovt förtalat Maintrac och även svenska stadsnät där ni påstår att vi sysslar med olaglig verksamhet”.

Företaget kräver en offentlig ursäkt och att en rättelse skickas till Bahnhofs kunder. Annars kan det bli tal om rättsliga åtgärder.

Inte olagligt

Jon Karlung, vd på Bahnhof, menar att utskicket innehöll viktig information för konsumenterna. Han tycker att alla hushåll har rätt att få veta hur operatörer och nätägare ser på integriteten.

– De måste få en möjlighet att ta ställning till hur datatrafik lagras. Vi påstår inte att Maintrac gör något olagligt. Men de har själva sagt att de erbjuder automatisk hantering, och det tycker vi är fel. Lagen kräver inte det, säger Jon Karlung till Corren.

Efter massiv kritik valde de svenska stadsnäten att hoppa av planerna på att ge myndigheter direktåtkomst till trafikdata.

"Inger inte förtroende"

Men Jon Karlung är fortfarande kritisk till att stadsnäten anlitade Maintrac från första början. Han menar att datalagring hos tredje part ökar risken för att information läcker ut eller missbrukas. Han tycker även att Maintracs agerande är häpnadsväckande.

– När de får kritik svarar de med hot om rättsliga åtgärder. Att kritisera övervakningssamhället innebär inte att man förtalar. Dessutom är det enligt svensk lag inte möjligt att förtala en juridisk person, säger Jon Karlung.

Corren sökte företrädare för Maintrac under hela tisdagen och lyckades till slut nå vd Torr Borrhed, som var fåordig.

– Vi beklagar att vår skrivelse har uppfattats som ett hot. Det var absolut inte vår avsikt. Sen väljer vi att inte kommentera ytterligare, säger han.

Varför skickade ni skrivelsen?

– Vi väljer att inte kommentera ytterligare än så länge. Vi beklagar att det uppfattades som ett hot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om