Föreslog sig själv som kommunalråd

Sara Skyttedal damp ner i Linköping en höstdag för snart två år sen. Hon lämnade Stockholm för att bli kommunalråd i Linköping och hon gjorde det på ett helt nytt sätt.

Correns reporter Per Olsson och Sara Skyttedal. Inför valet har Corren intervjuat de åtta politiker som står överst på respektive partis valsedel.

Correns reporter Per Olsson och Sara Skyttedal. Inför valet har Corren intervjuat de åtta politiker som står överst på respektive partis valsedel.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

LINKÖPING2018-07-28 07:00

Normalt söker inte politiker sina jobb. De brukar först väljas internt i partiet och sedan av folket i allmänna val.

Sara Skyttedal gjorde som hon brukar – hon gjorde på sitt sätt.

– Jag ringde och frågade dem som satt i nomineringsgruppen. Det var först en tokig tanke, men vi träffades och sen bestämde de sig för att föreslå mig och på den vägen är det. Det var lite oortodoxt, jag kommer ju inte här ifrån och det är lite speciellt att flytta någonstans för att bli kommunalråd.

Bakgrunden var att dåvarande kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Ardenfors skulle sluta och ungefär samtidigt slutade Sara Skyttedal som ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund. När hon insåg att hon skulle stå utan arbete samtidigt som det fanns ett toppjobb ledigt så ringde hon det där samtalet.

Hon medger att det krävdes en stad med lite storlek för att det skulle locka, i en mindre stad än Linköping kan en kristdemokrat sällan försörja sig på politik.

Sara Skyttedal har levt med politik sedan hon var 16 år och bodde i stockholmsförorten Brandbergen. På gymnasiet valde hon teknikprogrammet och även där bidrog politiken till att valet blev som det blev.

– Jag valde det för att det fanns halvdag, de hade väldigt smart schemaläggning som gjorde att jag kunde ha fritidsintressen – det blev politik som den tiden gick till.

Mitt i gymnasiet gjorde hon dessutom ett avbrott för att arbeta som politisk sekreterare för Kristdemokraterna.

Sen hon var 26 år har hon försörjt sig som politiker.

Ska man ge henne någon annan yrkestitel så får det bli säljare eller säljchef.

– Jag har jobbat åt de flesta kreditkortsföretagen, jag är bra på att få folk att skaffa kreditkort. Det är väldigt bra att kunna sälja, det kan man alltid försörja sig på.

Att hon hamnade i just det kristdemokratiska ungdomsförbundet hänger samman med partiets syn på familjen.

– Jag insåg att jag var höger, men sen insåg jag också att det här med utanförskap inte bara handlade om ekonomi utan också om trasiga familjer som min egen. Jag tyckte att Kristdemokraterna bidrog med den här sociala aspekten som jag tycker är viktig.

Hennes egen familj splittrades efter en skilsmässa och från att hon var runt 11 år bodde hon med mamma, två systrar och en styvbror i Brandbergen.

– Jag kände ingen som var politiskt aktiv, det var ingen i min familj som var det och jag visste väl inte fullt ut vad varje parti stod för, men Kristdemokraterna verkade ha nåt.

Sara Skyttedal är kristen, numera kristen katolik, men hon vill inte blanda ihop politik och religion.

– Man går ju med i ett politiskt parti för att man tror på dess politik, inte för att man är kristen.

I Linköping har Kristdemokraterna exakt samma valresultat som Vänsterpartiet – 4,76 procent i förra valet, men där vänstern står ensamma har kristdemokraterna lyckats förhandla och jämka sig samman med Moderaterna och Centerpartiet. Det gör bland annat att Sara Skyttedal har lön som kommunalråd. Hon avlönas med 70 procent av ett kommunalrådsarvode – det blir cirka 49 000 kronor per månad. Samarbetet med Moderaterna och Centerpartiet gör också att hon har en plats i kommunstyrelsen.

Trots partiets litenhet så tycker Sara Skyttedal att de har påverkat politiken i Linköping.

– Det är tack vare oss som golfbanan är räddad, vi var det parti som tog ställning först, säger hon som exempel.

En fråga som återkommer i alla politiska samtal är vilka politiker och partier som klarar att samarbeta med andra. Ingen kommer att få egen majoritet och då krävs kompromisser. När Sara Skyttedal ska beskriva Kristdemokraternas ståndpunkt så finns en tydlig önskan om att återuppliva Alliansen i Linköping.

– Jag hoppas att Liberalerna tar sitt förnuft till fånga, men de verkar ha problem att behålla sina kommunalråd och de har problem med att bestämma vilka de ska regera med. Liberalerna måste visa att vi kan lita på dem.

Sara Skyttedal hoppas på den allians av moderater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater som styrde Linköping under de åtta åren mellan 2006 och 2014. Men bortom Alliansen är det stopp för samarbeten.

– Jag hoppas att Linköping ska bli en väldigt borgerlig stad. Det går att regera i minoritet också, även om det inte är lika effektivt.

Miljöpartiet vill hon helst undvika och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill hon definitivt endast möta i opposition.

Inte heller Sverigedemokraterna verkar vara ett alternativ.

– Jag tycker att man ska behandla Sverigedemokraterna som vilket parti som helst. Men det är ett parti som inte riktigt har visat att man kan lita på dem när det blåser. Och framför allt så verkar det inte finnas något annat parti som vill förhandla med dem och då är det inte lönt att jag spekulerar i vad jag skulle kunna tänka mig.

Den viktigaste frågan – den där hon absolut inte vill kompromissa handlar om att inte höja skatten.

Visserligen är det just nu inget av de stora partierna som vill höja skatten – endast Vänsterpartiet har det som krav, men enligt Sara Skyttedal är det bara en tidsfråga innan sådana förslag kommer på bred front.

Sara Skyttedal Så här har regerandet i Linköping sett ut sen 1988

Ålder: 32 år i augusti

Familj: Föräldrar och syskon

Bor: Centralt i Linköping

Utbildning/yrke: Studier i statskunskap, nationalekonomi, idéhistoria, svenska, retorik, juridik och islamologi men ingen examen. Säljare och säljchef.

Intressen utanför politiken: Spinning, brukar vara instruktör på gymmet. Klättring, både inne och ute.

Så stor andel av rösterna får vi i kommunalvalet: 10 procent. Förra valet fick de 4,76.

1988–1991: S+MP+V

1991–1994: M+C+FP+KdS (FP heter numera L och KdS har släppt sitt S)

1994–1998: S+C (döpte sig till Ansvarsalliansen)

1998–2002: S+C+MP (fortsatte kalla sig Ansvarsalliansen)

2002–2006: S+C (Här ingick först MP, men Ansvarsalliansen sprack i förhandlingarna efter valet.)

2006–2010: M+C+FP+KD (döpte sig till Alliansen)

2010–2014: M+C+FP+KD (Alliansen)

2014–2018: S+MP+FP (döpte sig till Koalition för Linköping)

Folkpartiet bytte namn till Liberalerna hösten 2015. Sverige fick fyraåriga mandatperioder 1994.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!