Sedan 2009 har det varit ett flertal turer kring framtiden för det stängda och förfallna Glyttingebadet mellan Ryd och Skäggetorp. Corren har tidigare berättat att ägaren Jan Larsson varken vill fortsätta verksamheten eller sälja badet till kommunen.
De politiska diskussionerna om ett alternativ har hittills gått på sparlåga. Men förra veckan förslog Socialdemokraterna att ett nytt utomhusbad skulle byggas i anslutning till Hangaren i Ryd. En idé som partiet framförde redan 2011.
Nu ger sig även Miljöpartiet in i leken. I en motion till fullmäktige föreslås att kommunen bygger ett nytt utomhusbad, i samråd med föreningsliv och de boende i Skäggetorp och Ryd. Bakom motionen står Nils Hillerbrand, gruppledare för Miljöpartiet, och Effat Mirsafdari, ledamot i Linköpings omsorgsnämnd.
De har inget konkret förslag på var badet skulle placeras. Men det är tänkbart att den mark som kommunen äger i utkanten av Rydsskogen, drygt 100 meter från Glyttingebadet, kan utnyttjas. På så sätt blir anläggningen lättåtkomlig för invånare i båda stadsdelar.
– Det är en social insats i ett miljonprogramområde. Vi vet att det är svårt för personer med svag ekonomisk bakgrund att ta sig runt om i staden och kommunen. Många kan inte åka på semester. Här ges en möjlighet till bad och rekreation i närområdet, säger Nils Hillerbrand.
En annan del av den sociala insatsen består i att ge invånarna stort inflytande vad gäller drift, underhåll och byggnation. Enligt Nils Hillerbrand handlar det om allt ifrån att tillvarata idéer till att anställa arbetslösa i Ryd och Skäggetorp.
– Ett sommarjobb på badet skulle vara en bra språngbräda in i arbetslivet för de unga i områdena, säger han.
Miljöpartiet vill i dagsläget inte ta ställning till driftformen för badet. Det finns tid att tänka till kring det om en byggnation blir av. Men i linje med tanken om medborgarinflytande ser de gärna att invånare släpps in i en eventuell styrelse, eller att föreningar får driva badet.
Men det är en lång väg dit. Om kommunfullmäktige väljer att gå vidare med förslaget kan det ta månader upp till år innan en utredning landar i konkreta byggplaner.
– Vi hoppas få stöd för den här satsningen från politikens sida. Vi vill verkligen försöka väcka liv i den här frågan, för just nu är det alldeles för tyst, säger Nils Hillerbrand.