Forensiker finkammade LiU

Kolla på en brottsplats i virtualreality! Nu söker Nationellt forensiskt centrum (NFC) kompetens bland studenter vid Linköpings universitet.

Nyfiken. Helen Carlsson, forensiker på NFC, berättar om verksamheten för Josefine Hammarkärr.

Nyfiken. Helen Carlsson, forensiker på NFC, berättar om verksamheten för Josefine Hammarkärr.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-11-30 19:36

Teknikutvecklingen inom IT och internet of things går allt snabbare. Nu måste NFC skapa egna utredningsmetoder inom data och elektronik, inte minst i fordon. På torsdagens arbetsmarknadsmässa vid Linköpings universitet – under Link-dagarna – var NFC på plats liksom ett 70-tal olika företag och organisationer. I NFC-montern kunde studenterna bland annat kliva rakt in i en brottsplats med hjälp av virtualreality.

– Väldigt intressant. Det känns också viktigt att få göra någonting som är samhällsnyttigt. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att jobba inom statlig eller kommunal verksamhet, säger Tobias Lundberg, blivande civilingenjör som går fjärde året inom datateknik.

Och han tycks inte vara ensam. NFC:s personal hade fullt upp med att berätta för nyfikna studenter om sin verksamhet, visa hur man digitalt visualiserar en brottsplats eller tankar data ur en mobiltelefon. Ett behov som ökar på NFC:s avdelning för informationsteknik är att utvinna data ur bilar.

– Det handlar om GPS-data och information från förarens mobiltelefon, men också annan information som bilens datorer samlar upp, berättar forensikern Thomas Adolfsson.

Vilken typ av kompetens söker ni?

– Vi behöver utveckla egna metoder för att utvinna information. I dagsläget är vi beroende av en handfull metoder, bland annat från USA. Därför söker vi kompetens inom datateknik, elektronik och programmering. Just nu behöver vi två personer, men på sikt räknar vi med att dubbla vår avdelning som i dagsläget består av elva personer, säger Thomas Adolfsson.

Orsaken är att uppkopplade vardagsprylars tekniska datainsamling om användaren ökar kraftigt. NFC söker också studenter till flera exjobbsuppdrag, bland annat för att utveckla nya metoder för visualisering inom 3D och VR.

– Den här typen av aktiviteter gör vi inte så ofta men det är viktigt för oss att nå ut till studenterna så att de ser att även polisen har utvecklande och intressanta IT-jobb, säger Helen Carlsson, forensiker.

Systemvetaren Josefine Hammarkärr från Linköping avslutar sin utbildning i vår:

– Det är mycket bra att kunna gå runt och träffa representanter från olika arbetsplatser. NFC verkar jätteintressant, säger hon.

Arrangörerna uppskattar mässdagen i C-huset och Kårallen på LiU-området på torsdagen lockar omkring tre–fyra tusen besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!