Föreningens förslag: Så kan Tinnis räddas

Linköpingsborna har blivit lurade – men det finns fortfarande en chans att rädda Tinnis. Det anser föreningen Tinnis.nu som lanserar ett eget förslag på badsjö.

Föreningens föreslagna badsjö (ljusblå) är nästan dubbelt så stor som i kommunens förslag (mörkblå). I det sistnämnda går Tinnerbäcken och en cykelväg mellan simhallen och sjön.

Föreningens föreslagna badsjö (ljusblå) är nästan dubbelt så stor som i kommunens förslag (mörkblå). I det sistnämnda går Tinnerbäcken och en cykelväg mellan simhallen och sjön.

Foto: Tinnis.nu

Linköping2021-09-28 14:15

Kommunen har tagit fram tre förslag på hur Tinnis ska se ut i framtiden: park, litet badlandskap eller badsjö. Men föreningen Tinnis.nu dömer ut alla förslagen. Även det som innehåller badsjö innebär nämligen att sjön halveras.

– Vi känner oss grundlurade. Politikerna har smugit igenom det här. De bilder som visades i samband med arkitekttävlingen för nya simhallen visade en stor sjö, men nu handlar det snarare om en liten plaskdamm, säger Hans Nilsson, en av initiativtagarna till Tinnis.nu.

Flera faktorer ligger bakom planerna på en krympt sjö, inte bara att den nya simhallen tar mer plats. I detaljplanen som antogs 2017 bestämdes att Tinnerbäcken ska lyftas upp från sin kulvert och ledas ovan mark – detta främst för att dagens kulvert inte klarar de ökande vattenmängder som klimatförändringarna väntas leda till. En gång- och cykelväg är också planerad nedanför den nya simhallen och allt detta tar plats från badsjön.

Tinnis.nu kräver att detaljplanen görs om. Genom att stryka bäcken och cykelvägen skulle badsjön i stort sett kunna behålla sin gamla storlek.

– Det går att bygga en ny, större kulvert under badsjön. Och att ha en cykelväg i ett sådant här område där det tultar omkring tvååringar är bara farligt. Det är bättre att leda cyklisterna runt via Emriks gata, Torkelbergsgatan och Snickaregatan, säger Roine Öhammar, en annan av de eldsjälar som slåss för Tinnis.

Frågan är om föreningen är för sent ute för att påverka. Kommunfullmäktige väntas fatta beslut före årsskiftet.

– Vi tycker att det finns tid för politikerna att tänka om. Först ska den nya simhallen bli färdig och sedan ska den gamla rivas. Vi är framme vid 2024 innan man ska arbeta med badsjön. Man hinner göra om detaljplanen om man vill, säger Roine.

I sitt förslag har föreningen även ritat in ett stort reningsverk för att klara dagens hårdare krav på vattenkvalitet. Roine Öhammar räknar ändå med att förslaget är billigare än kommunens.

– I deras förslag ska Hamngatan och Snickaregatan lyftas med broar över Tinnerbäcken. Det slipper man med kulvertlösningen.

Föreningen tänker nu göra allt för att övertyga politikerna om att deras lösning – som de kallar linje 4 – är bäst.

– Lyckas inte det får vi ta till en folkomröstning. Det är nog inga problem att få ihop de 12 500 namnunderskrifter som krävs för en sådan, tror Roine.

Karta: Tinnerbäcksbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!