Föreningen säljer anrika villan

Nu säljer Linköpings Läkaresällskap sitt anrika hus på Klostergatan. Man räknar med att få in många miljoner, som ska gå till forskning.

Linköpings läkaresällskap hoppas att försäljningen av villan på Klostergatan ska ge många miljoner till forskning.

Linköpings läkaresällskap hoppas att försäljningen av villan på Klostergatan ska ge många miljoner till forskning.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-12-03 08:00

En epok går mot sitt slut när Linköpings Läkaresällskaps internationella hus på Klostergatan i Linköping, den så kallade "Läkarvillan", nu bjuds ut till försäljning. Sällskapets ordförande, professor Eva Swahn, menar att det är hög tid.

– När sällskapet förvärvade huset i början av 90-talet var det med ambitionen att fylla det med liv. Det innehåller sex lägenheter som var tänkta som gästbostäder för forskare, vi har haft en pub i huset, det finns utrymme för middagar, föreläsningar med mera. I början fungerade det, men egentligen har de senaste 20 åren varit lite av en kamp i motvind. Folk har valt andra sätt att använda sin tid än att komma till det här huset.

Att ta hand om ett stort hus kostar pengar.

– Läkaresällskapets stadgar säger att vi ska befrämja forskningen i Östergötland. Det står inte att vi ska ägna oss åt kostsam fastighetsförvaltning. När vi nu säljer detta hus slipper vi en kostnad men frigör också stora summor som kan ägnas åt långsiktiga forskningsprojekt, säger Eva Swahn.

undefined
Läkaresällskapets villa på Klostergatan.

På fredagen är det dags för den första visningen för huset, som troligen får en kommersiell köpare. Huset är k-märkt utvändigt men det finns alla möjligheter att anpassa interiören till köparens behov.

Ännu finns inga bud, men Eva Swahn är positiv till möjligheterna att få ett bra pris.

– Alla pengar vi får in kommer att gå till medicinsk forskning i Östergötland, och det känns bra.

Villa med lång historia

Axel Kumlien var i slutet av 1800-talet Sveriges mest anlitade lasarettsarkitekt och ritade såväl Sofiahemmet i Stockholm som Akademiska Sjukhuset i Uppsala, Linköpings lasarett och "Läkarvillan". 

Huset uppfördes av CJ Nylander åren 1890-1891. Det tjänade i ett halvt sekel som hem för pojkar från utsatta sociala förhållanden. År 1942 stängde gosshemmet och rymde olika aktiviteter under efterkrigstiden. I slutet av 1980-talet hotades huset av rivning men köptes 1994 av Linköpings Läkaresällskap. 

Karta: Klostergatan 45
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!