Under årets elva första månader anmäldes totalt 84 våldtäkter och våldtäktsförsök i Linköpings kommun. Det ska jämföras med de 45 våldtäkter och försök till våldtäkter som anmäldes i kommunen under motsvarande period förra året. Även i Norrköping har antalet anmälda våldtäkter ökat under den aktuella perioden, från 61 anmälningar 2016 till 74 anmälningar 2017.
– Vi har fått en betydande ökning av antalet anmälningar under det senaste året, säger kommissarie Daniel Axelsson, chef för Linköpingspolisens avdelning för grova brott.
Att tolka kriminalstatistik är inte helt lätt – men det ligger nära till hands att misstänka att det skett en faktisk ökning av våldtäkter i Linköping.
– Men vi får inte heller glömma bort att anmälningsbenägenheten kan ha ökat. Just nu pågår en samhällsdebatt om sexuella övergrepp och det är inte orimligt att tänka sig att den så småningom kommer att avspegla sig i anmälningsstatistiken, säger Axelsson.
Under en kort period på sensommaren anmäldes åtta våldtäkter i Linköping. Uppmärksamheten var stor och somliga befarade att en serievåldtäktsman gick lös.
– Men vi kunde inte se något samband mellan våldtäkterna. Det fanns ingen röd tråd.
Fem av de åtta utredningar som inleddes i augusti har lagts ned. I tre av fallen pågår fortfarande utredning.
– Det har funnits bevissvårigheter i de fall som har lagts ned, säger Axelsson.
Trenden att allt fler våldtäkter anmäls gäller inte bara i Linköping – utan i hela Östergötland. Under de elva första månaderna förra året anmäldes totalt 216 våldtäkter och våldtäktsförsök i polisområde Östergötland. Motsvarande antal i år var 266 anmälningar. Av de 266 anmälda övergreppen i länet skedde 212 inomhus och 54 utomhus.
– Vid våldtäkter som sker inomhus är gärningsmannen och offret ofta bekanta med varandra sedan tidigare.
Polisen lägger ner stora resurser på att utreda de anmälda brotten – men påfallande få utredningar leder till åtal och fällande dom.
– Det är ofta svårt att få fram tillräckligt med bevisning som håller i en domstol. Vi får ibland in anmälningar där det påstådda brottet har skett veckor, månader eller kanske till och med år tidigare. Vi tar även sådana anmälningar på allvar, men det är ofta svårt att få fram bevis så lång tid efteråt.
Polisen är angelägen om att den som utsätts för ett sexuellt övergrepp gör en anmälan så snart som möjligt. Den drabbade genomgår regelmässigt en läkarundersökning och då kan bevis i form av till exempel dna säkras.
– När ord står mot ord kan en läkarundersökning ofta vara avgörande för att vi ska kunna komma vidare i utredningen, säger Axelsson.