Förbryllande höga partikelhalter i fem timmar

Polisen utreder ett misstänkt miljöbrott på Hamngatan i Linköping efter en anmälan om höga partikelvärden den 9 januari i år.

Foto: Jan-Christer Persson

Linköping2014-02-07 08:41

– Jag kan varken bekräfta eller dementera. Eftersom det råder förundersökningssekretess har jag inga kommentarer om åtgärder eller vilka personer som förhörs. Det tar två, tre veckor innan jag har något att yppa, säger miljöåklagare Jan Olof Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping.

Förundersökning

På hans uppdrag görs förundersökningen av polisen i Linköping. Enligt miljöutredare Josefin Månsson kom det förra fredagen in en anonym polisanmälan om misstänkta luftförorenande utsläpp den 9 januari med uppgifter hämtade från de kontinuerliga partikelmätningar som Linköpings kommun har vid Hamngatan.

Timme för timme kan vem som vill följa partikelmätningarna på kommunens hemsida. Mitt på dagen den 9 januari – från klockan 11 till och med klockan 16 – redovisas värden på 105–242 mikrogram per kubikmeter luft, vilket anges som ”mycket högt”. Sammantaget för hela dygnet den här torsdagen stannar dock dygnsmedelvärdet på cirka 42 mikrogram och klarar därmed den gräns som Naturvårdsverket sätter på 50 mikrogram.

Okänt svart moln

Till Corren har anonyma röster ringt med budskapet att det just den här dagen drev in ett ”stort svart moln” över Linköpings centrum och att det skulle vara partiklar från det molnet som fastnat i partikelmätaren vid Hamngatan. Varken kommunens miljökontor eller länsstyrelsen som har tillsynen över Tekniska verkens energianläggningar har uppmärksammats på något svart moln från oroliga Linköpingsbor.

– Jag känner inte till något svart moln och ingen har heller hört av sig till miljökontoret om detta, säger miljöskyddsinspektör Helga Nyberg.

Varför var det så höga värden den 9 januari mitt på dagen, då trafiken inte brukar vara lika intensiv som morgnar och sena eftermiddagar?

– Det kan visst ha varit mycket trafik även vid den tiden på dagen och i kombination med speciella väderomständigheter gett de här värdena. Eftersom dygnsmedelvärdet inte var förhöjt ser vi ingen anledning att närmare analysera vad som hände, säger hon.

"Inga störningar"

Katarina Ingvarsson är gruppchef på avdelningen Process och miljö inom Division Energi på Tekniska verken. På Correns fråga kontrollerar hon hur driften vid Kraftvärmeverket var den 9 januari.

– Den dagen var det bara träpannan som var i drift och utan några som helst störningar. Kolpannan var aldrig igång och inte heller den stora oljepannan eller de två hetvattenpannorna i närheten. Inget härifrån kan förklara de höga partikelvärdena, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om