Eftermiddagen den 4 april står Kenneth Hallberg och spanar ner på Kungsbergsgatan genom sitt lägenhetsfönster. Klockan är runt ett, och det är ungefär nu som sonen Emanuel brukar komma hem med skolskjutsen.
Emanuel har diagnosen adhd, vilket innebär att han är hyperaktiv och har en bristande impulskontroll. Trafikmiljöer är en farlig plats för honom, därför finns det riktlinjer som säger att förarna måste följa med hela vägen till dörren och säkerställa att föräldrarna tagit över ansvaret.
Just den här dagen får Kenneth med egna ögon se hur sonen blir avsläppt en bit från huset, på fel sida av vägen. Föraren sätter sig i minibussen och gör sig redo för att köra i väg.
– Där står Emanuel ensam, mitt bland fickparkerade bilar som skymmer sikten, vid en väg som förvisso är ganska liten men där det ändå passerar en del fordon, säger Kenneth Hallberg.
Han sprang snabbt ut för att avstyra en för sonen livsfarlig situation, samtidigt som föraren försvann bort på Gamla Tanneforsvägen.
"Ska inte upprepas"Ytterst ansvarig för skoltaxin är Linköpings kommun, men det är upphandlade taxi- och bussbolag som står för själva transporten. De anlitas och samordnas i sin tur av det privata företaget Samres, som även har ansvar för kundtjänsten.
Efter händelsen hörde Kenneth av sig till Samres. I deras rapportsystem finns ett svar från Stångåbuss, som stod för skjutsen denna dag. Föraren bekräftar att man stannade på fel sida av vägen, men säger sig ha säkerställt att det inte kom några bilar och att Emanuel gick in i fastigheten. Detta motsägs av faktumet att ingången till fastigheten är på baksidan av huset och inte syns från vägen.
”Mitt misstag var att jag inte följde med honom ända till dörren. Vägen är inte stor och det är väldigt lite trafik. Det ska inte upprepas och jag ber om ursäkt”, skriver föraren i sitt svar till Samres.
Kenneth Hallberg motsätter sig beskrivningen av händelseförloppet. Men han fick ingen reell chans att opponera sig, för Samres hörde aldrig av sig till honom trots att han hade bett om ett svar.
– Vår rutin är att återkoppla om kunden vill. Vi ber om ursäkt för att det inte har blivit så i det här fallet, säger Marie Dahlstedt, uppdragschef på Samres.
Hon berättar att de har i uppdrag att förmedla information om anmälda incidenter till transportören. Men det är transportörens eget ansvar att följa instruktionerna på körordern och det som står i avtalet med kommunen.
Erkände misstagetDen 21 maj var Emanuel med om en liknande incident. Den här gången var det Taxibil Östergötland som släppte av honom på fel sida av vägen, en bit från hemmet.
Återigen kontaktade Kenneth Hallberg Samres, och denna gång blev det kraftfullare åtgärder.
Föraren erkände sitt misstag, att han varit stressad och inte läst instruktionerna om att Emanuel ska följas till dörren. Han är nu avstängd under tiden som företaget utreder händelsen. Även Linköpings kommun deltar i utredningen, och avgör i slutänden om föraren ska stängas av permanent.
– Vi ser allvarligt på det här. Förarna går utbildningar och vi trycker på att de ska läsa sina bokningar. Tack och lov händer det inte så ofta, men ibland spelar den mänskliga faktorn in, säger Emir Sobo, vd på taxibil Östergötland.