Redaktionen träffar föräldrarna Henning Hammar, Maria Bergström och Henrik Andersson på förskolans utegård. De ska hämta sina barn. Inne sitter fortfarande många minstingar, leker och väntar på sina föräldrar. Klockan är 16.35 och det är mörkt ute. Det enda som lyser är lampor på förskolebyggnaden och en lampa på en liten utebyggnad. Men det ljuset räcker inte långt. På lekplatsen är det kolsvart.
– Vi vill att våra barn ska ha valmöjlighet, att de ska kunna vara ute på eftermiddagen. Men under flera månader är det uteslutet när det blir mörkt ganska tidigt. Det är tråkigt därför att barnen är ofta förkylda under vintern, och om alla sitter inne smittar de varandra mycket mer och blir oftare sjuka, säger Maria Bergström.
Enligt henne har föräldrarna med barn på Kärna–Tokarp förskola klagat i minst fem år till förskolan och fastighetsägaren Lejonfastigheter och försökt få till en belysning ute på gården. För två år sedan gjorde föräldern Henning Hammar, som är elektriker, ett belysningstillägg. Men det räcker inte till för att lysa upp lekplatsen.
Henning Hammar och föräldrarna anser att det är orättvist att kommunens nya förskolegårdar är i toppskick, medan deras barns gård och vissa andra är mörka och eftersatta.
– Lite jämställdhetstankar måste det finnas inom kommunen. Det borde inte vara så stora skillnader på kommunens förskolegårdar. Vi har pratat med rektor och personalen. De vill också att våra barn ska gå ut och leka men det verkar vara en prioriteringsfråga, säger Henning Hammar.
Susanna Roback, fastighetschef på Lejonfastigheter, är medveten om problemet och hoppas på en lösning nästa år.
– Det är en viktig trygghetsfråga för Lejonfastigheter. Vi håller på med ett stort belysningsprojekt och tittar på alla våra byggnader och belysningen. I våras bytte vi de gamla lamporna på förskolan till ledlampor och gjorde ett förslag på hur belysningen ytterligare kan förbättras med belysningsstolpar, säger Susanna Roback.
Förskolans verksamhetschef Ann-Kristin Anstérus har ansökt om pengar hos utbildningsförvaltningen för "belysningsanpassningar", det vill säga för de föreslagna förbättringarna.
– På vårt samrådsmöte med Lejonfastigheter har vi i flera år lyft fram det här problemet. Nu hoppas vi att vi ska få pengar från lokalplaneringen på kommunens utbildningsförvaltning och att belysningsstolparna ska bli av, säger Ann-Kristin Anstérus.