"Häv beslutet". Det kräver ett 30-tal berörda och upprörda familjer som bor i trakten kring Ånestadsskolan – vars förstahandsval var förskoleklass på Ånestadsskolan.
Vi träffar flera av föräldrarna på skolgården. Samtliga är ledsna och upplever att skolvalet har "havererat totalt". De förstår inte varför det blev på det här sättet.
Beslutet att kommunen endast tar in en förskoleklass hösten 2024 kom till föräldrarna via Unikum från skolans rektor Kjell Prahl 27 februari i år – mer än en hel månad efter skolvalets sista ansökningsdag 21 januari.
Motiveringen till beslutet var att antalet barn som börjat i förskoleklass minskat i kommunen. Därför beslutade man att Ånestadsskolan bara ska ta emot 28 elever till hösten. I praktiken innebär det en förskoleklass istället för två.
Motiveringen har föräldrarna svårt att förstå. Söktrycket från yngre barns familjer här har inte minskat – hela 56 familjer sökte F-klass på Ånestadsskolan som sitt förstahandsval och ytterligare ett 30-tal familjer hade det som sitt andrahandsval.
Skolvalsplaceringen inför nästa läsår 24/25 blev offentlig andra veckan i mars och beskedet drabbade föräldrarna hårt. De förstår att alla barn inte kan få sitt förstahandsval, men några av barnen går på förskolan som ligger vid Ånestadsskolan. Det har aldrig tidigare varit något problem att få plats i skolan.
– Ingen berättade inför skolvalet om att det bara skulle finnas en förskoleklass. Skolans rektor informerade oss föräldrar med äldre barn på skolan att man beaktade syskonförtur på Ånestadsskolan. Men nu visar det sig att vi är många familjer som redan har ett eller två barn på skolan men våra yngsta får inte gå på samma skola, säger Aida Brkic.
Matilda Holmbom berättar för hela gruppen hur hennes dotter frågar henne gång på gång: "Mamma, varför får jag inte gå på samma skola som mina syskon och kompisar". Flera föräldrar gråter. Både barnen och föräldrarna var inställda på att barnen ska fortsätta gå tillsammans i "sin" skola, nära hemmet.
– Många barn härifrån tvingas gå på andra skolor där de inte känner någon, vilket splittrar familjer, syskon och förskolekompisar. Det skapar en otrygg situation för barn, säger Maria Sjöblom, förälder till ett barn som placerats på en skola som inte fanns bland föräldrarnas val.
Föräldrarna är eniga om att det är oacceptabelt att kommunen inte har informerat de som berörs inför skolvalet.
– Vi anser att det har undanhållits avgörande information. Hade vi vetat det i tid, i november när beslutet fattades, hade vi kanske gjort skolvalet på ett annat sätt, säger Elin Hildning.
Föräldrarna vädjar till kommunen att ompröva beslutet.
Det ser dock inte så ljust ut.
– Jag förstår verkligen vårdnadshavare och deras känslor. Men vi gör inte det här för att deras barn inte ska få gå på sin önskade skola. Varje höst fastställer vi maxkapacitet på varje skola och hur många barn vi kan ta emot i förskoleklass och i årskurs 7. Vi måste titta både utifrån helheten och utifrån varje stadsdel, men vi vet aldrig i förväg hur många det blir. Vi måste se till att alla elever får en plats utifrån närhetsprincipen, säger Christel Horsak, skolchef i Linköpings kommun.
Hontycker att det var olyckligt att det i förväg förmedlades att det skulle bli två förskoleklasser. Så var det under många år men inte från början.
– Man kan inte heller ta för givet att det skulle bli två F-klasser för alltid. Vi ser att antalet yngre barn minskar i hela kommunen och att vi behöver fler platser i årskurs 7. Då tittar vi över var vi kan bereda mer plats för högstadieelever. Det är på de skolor som har årskurser F-9 som vi har möjligheten att göra det: Tornhagsskolan, Ljungsbro skola och Ånestadsskolan. Vi har redan ökat antalet platser i årskurs 7 på de två övriga skolorna.
Varför fick föräldrarna inte information om det före skolvalet?
– Vi brukar inte informera föräldrar om hur många platser det kommer att finnas att söka på olika skolor. Vi gjorde ett undantag förra året när vi beslutade att lägga ner Fredriksbergsskolan och Atlasskolan. Då informerade vi om antalet platser på andra skolor så att föräldrarna skulle veta det. Men det var ett undantag.
Kan beslutet hävas?
– Vi har redan tagit in elever i årskurs 7.
Finns det chans att ha två F-klasser igen, senare?
– Sannolikheten är väldigt liten.
Kjell Prahl, rektor för skolans årskurs F-6, menar att det handlar om ett beslut som han inte kan påverka utan måste förhålla sig till. Han beklagar däremot att han hade sagt något om syskonförtur.
– Det var ett misstag. Jag har jobbat i många år i en annan kommun där man beaktade syskonförtur. Jag vet att Linköpings kommun inte gör det och jag har meddelat föräldrar i ett mejl att det var ett misstag och bett om ursäkt för det.
Har du berättat om beslutet för föräldrarna före skolvalet?
– Jag har informerat öppet så fort jag fick beslutet. Vi diskuterade sedan även hur beslutet påverkar hösten på ett skolråd den 27/2.
Vad kommer att hända med personalen?
– Vi måste alltid anpassa vår personalstyrka till antalet elever. Blir det färre elever i förskoleklass måste personalstyrkan också minska. Men exakt hur förändringen ser ut till hösten kan jag inte säga nu.
Föräldrarna vidhåller däremot att de inte fick veta något om beslutet före 27 februari.