Föräldrar rasar efter beslut– personal i barnens förskola byts ut

Föräldrar med barn i förskolan Lektorshagen i Gottfridsberg är djupt upprörda över att förskolans personal plötsligt byts ut. Helt i onödan och utan förklaring, enligt föräldrarna. Områdeschefen har dock en annan bild.

Många föräldrar med barn på Lektorshagen har framfört sin kritik mot förskoleledningen på ett stort möte. De förstår inte varför ledningen, enlig dem, vill sabotera tryggheten på en fungerande förskola. Föräldrarna upplever att förskolepersonalen också är påverkad och ledsen även om de inte säger något.

Många föräldrar med barn på Lektorshagen har framfört sin kritik mot förskoleledningen på ett stort möte. De förstår inte varför ledningen, enlig dem, vill sabotera tryggheten på en fungerande förskola. Föräldrarna upplever att förskolepersonalen också är påverkad och ledsen även om de inte säger något.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-06-27 17:30

Nyheten i korthet

  • Föräldrar till barn på förskolan Lektorshagen i Gottfridsberg, Linköping, är upprörda över att personalen byts ut utan förklaring.
  • Föräldrarna är oroliga för hur personalbytet kommer att påverka barnens trygghet och välbefinnande. Enligt dem har beslutet tagits utan deras medvetande och de har inte fått någon tillfredsställande förklaring från ledningen.
  • Områdeschefen Marie Stråhlin förklarar att personalens förflyttning är en del av en normal process som sker varje läsår. Hon säger att ledningen har tagit hänsyn till flera parametrar.

– På väldigt kort tid har det kommit, jobbat och gått vidare nio, tio olika vikarier på barnens förskola. Ibland visste vi inte ens till vem vi lämnade våra barn. Men det fungerade eftersom det fanns en trygg punkt på förskolan, två personal som alltid var på plats och kände alla barn. Men nu är det slut med det, säger en mamma.

Förskolan Lektorshagen är en liten förskola med 26 platser, placerad i kanten av parken som förskolan fått namn efter. Personalstyrkan bestod av fem personer varav flera inte jobbade heltid. Under sjukskrivningar har det varit en stor omsättning på vikarierna.

Föräldrarna uppfattar som ett hårt slag mot barnens trygghet faktum att en av de två personal – som har jobbat i många år – förflyttas till Majahuset, en stor förskola i närheten. Den personalen ersätts med ny personal från en annan förskola som ska läggas ner i sommar.

– Vi förstår inte logiken. En stor del av barn som går på den förskola som avvecklas ska flyttas över till Majahuset. Inga barn kommer till Lektorshagen. Det logiska är att personalen från förskolan som läggs ner följer sina förskolebarn till Majahuset. Men i stället förflyttas personalen hit och Lektorshagens personal ska till Majahuset, säger mamman.

undefined
Förskolan Lektorshagen i Gottfridsgberg är en av få mindre förskolor som finns kvar i Linköping.

Vi möter fyra föräldrar med barn på Lektorshagen. På grund av sina jobb behöver föräldrarna vara anonyma i den här publiceringen.

– När vi fick veta om personalbytet kallade vi förskoleledningen till ett möte för att få en förklaring. Vi var över 20 föräldrar på mötet. Men vi fick ingen förklaring och vi är oroliga, säger en pappa.

En annan mamma berättar om att hon har märkt förändringar på sitt barn:

– När ny personal kommer hela tiden har barnen svårt med anknytning. Men när den fasta punkten försvinner är det otryggt. Jag ser hur det påverkar mitt barn som nu sover mycket sämre, kissar ibland på sig och är allmänt oroligt. Ledningen fattar beslut som berör våra barn, men vi föräldrar får ta konsekvenserna.

Ni vet att förskolepersonal ibland förflyttas vid större omorganisationer?

– Ja. Däremot kan vi inte förstå varför ledningen vill sabotera tryggheten på en fungerande förskola. Vår förskola har inte deltagit i någon omorganisation och barngrupper har inte förändrats.

undefined
Marie Stråhlin, områdeschef, säger sig ha full förståelse för vårdnadshavarnas oro. Men enligt henne kan vårdnadshavarna se bara en del av bilden, den delen som berör dem. Ledningen tittar på helheten när man fattar beslut.

Redaktionen har också pratat med Marie Stråhlin, områdeschef. Hon har full förståelse för vårdnadshavarnas oro, men har en annan bild av situationen.

– Vårdnadshavarna har fått en förklaring, men de är inte nöjda med den. Rektorerna har ansvar över tjänstefördelning och de har full kompetens för att bedöma var medarbetare ska förflyttas. Det finns många olika parametrar som man måste ta hänsyn till när en stor förskola i området läggs ner.

Varför tar man personal från en annan förskola när det finns personal med samma kompetens på förskolan som läggs ner?

– Det är enkelt att tänka så, men det är inte helt rätt. Vårdnadshavarna ser bara den delen som berör dem. Personal följer med barnen från förskolan som läggs ner till den nya förskolan för deras trygghet. Dock inte alla, barnen som är på den mottagande förskolan behöver också få behålla välkända vuxna. Detta behöver balanseras tillsammans.

– Vi ser helheten. Vi har färre förskolebarn i Linköping, när förskolorna läggs ner minskar enheterna och det uppstår hål på olika platser. Vi gör en fördelning av kompetens och det är en normal process inför varje nytt läsår. Vårdnadshavare i de större förskolorna är vana vid det.

Offrar man inte en liten förskola för att hitta balans mellan två stora förskolor?

– Vi gör också allt för att det ska bli bra på Lektorshagen. Man rår inte över att det var många sjukskrivningar bakåt i tiden, men vi har förlängt vikariat till den personal som fanns på förskolan. Nya personalen som kommer är också kompetent och erfaren. Rektorerna har gjort en plan över hur verksamheten ska fungera efter sommaren och jag önskar verkligen att föräldrarna har tillit till oss.

undefined
Helen Petersson, avdelningschef med ansvar för förskolan, anser att rektorerna måste ta hänsyn till många olika saker när man gör en tjänstefördelning inför nytt läsår.

Helen Petersson på ubildningsförvaltningen är avdelningschef med ansvar för kommunens förskola. Hon anser att det fanns skäl för de förändringar som har gjorts.

– Vi tar vårdnadshavarnas oro på stort allvar och vi vill också att deras barn ska ha det bra på förskolan. När man gör en tjänstefördelning måste man se till att det finns rätt kompetens på rätt plats. Det finns många saker att ta hänsyn till och vi kan inte alltid förklara alla detaljer bakom allting.

Karta: Förskolan Lektorshagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!