Lämnade över tusentals underskrifter: "Uppgiven"

Föräldrar och elever lämnade över mer än 2 000 namnunderskrifter – och oppositionen gjorde ett försök att påverka skolnedläggningarna. Men beslutet ska fattas. "Jag ser inget annat just nu", säger S+M-styrets Kristina Edlund (S).

Många föräldrar och elever, från Fredriksbergsskolan i Ekholmen, samlades utanför stadshuset i Linköping på måndagen. Tusentals namnunderskrifter lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Många föräldrar och elever, från Fredriksbergsskolan i Ekholmen, samlades utanför stadshuset i Linköping på måndagen. Tusentals namnunderskrifter lämnades över till kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Foto: Albin Wiman

Linköping2023-03-20 16:10

När kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund klev ut genom stadshusets entré i Linköping, vid lunchtid på måndagen, möttes hon av en stor grupp föräldrar och elever. I spöregn lämnade föräldern Isabella Hedenstierna, med sonen Julian, över 1 800 digitala, samt 600 fysiska, namnunderskrifter med målet att stoppa nedläggningen av Fredriksbergsskolan i Ekholmen.

undefined
Julian Hedenstierna lämnar över namnlistan till Kristina Edlund tillsammans med mamma Isabella.

Men beslutet kommer att fattas.

– Jag ser inget annat just nu. Jag förstår såklart att det är ett beslut som väcker mycket känslor och jag hade också räknat med det då jag själv är förälder i grunden. Det här var ett möte som givetvis kommer att sitta kvar hos mig länge och som berör mig mycket, men samtidigt vet jag att det här är ett viktigt beslut att fatta för oss nu, säger Socialdemokraternas Kristina Edlund.

Betyder namninsamlingen något för det fortsatta arbetet? Finns det en chans att ni förändrar beslutet i några delar?

– Nej, inte i dagsläget. Jag tycker att det är ett gediget genomfört arbete av tjänstepersonerna, vi har berett frågan i ett antal månader i Linköpings kommun. Det är ett beslut som vi är beredda att stå bakom.

undefined
Isabella Hedenstierna var missnöjd efter mötet med Kristina Edlund (S). "Jag känner mig uppgiven om jag ska vara ärlig", säger hon.

Isabella Hedenstierna var besviken efter mötet med Kristina Edlund.

– Jag är självklart glad över att vi fick göra det här och visa att vi är många som är emot nedläggningen. Samtidigt känner jag mig uppgiven och det känns inte alls som att de lyssnar på oss även om vi har argument för vår sak. De säger att de har förståelse, men det känns inte så om jag ska vara helt ärligt, säger hon.

Hur går ni vidare för att få stopp på nedläggningen?

– Vi tar nya tag såklart. Ikväll (måndag) är det möte och då ska politiker från nämnden komma till oss. Det ska bli intressant att se om de är villiga att lyssna på oss eller om de bara ska berätta för oss hur de tänker.

undefined
Ett stort antal personer var på plats när namninsamlingen lämnades över. Kristina Edlund (S) konstaterade att hon har förståelse för föräldrarnas och elevernas reaktion men att beslutet är viktigt att fatta och att det är bäst för Linköpings skolor och förskolor i stort.

Innan mötet med föräldrarna och barnen hade Kristina Edlund genomfört ett sammanträde med kommunstyrelsen. Här försökte samtliga oppositionspartier, genom ett så kallat nämndinitiativ, att påverka nedläggningsbesluten. Deras förslag var att tillföra tio miljoner kronor till barn- och ungdomsnämnden under 2023, från kommunstyrelsens kassa, för att slippa genomföra nedläggningarna i år. På så sätt skulle mer tid ges till att utreda förslaget vidare.

Men som ordförande valde Kristina Edlund att avslå initiativet. Det gjorde att förslaget inte ens kom upp på kommunstyrelsens bord.

Varför gjorde du det?

– För att jag bedömer att frågorna inte rör kommunstyrelsen. Vi har tillsammans tagit fram ett reglemente där vi är tydliga med var frågorna ska avgöras. De här frågorna ska ligga på barn- och ungdomsnämnden.

undefined
Stephanie Holmgren blir omkramad av sina mamma. Hon vill inte byta skola och hoppas att beslutet ska ändras. "Det är fruktansvärt, det är så det känns", säger mamma Sofia Holmgren. Stephanies bror Filip, till vänster, håller med.

Oppositionspartierna protesterade mot beslutet.

– Jag noterar att S och M inte vill ha en diskussion om sakfrågan som handlar om nedläggning av skolor och förskolor och att ordföranden därför väljer att avvisa ärendet, sa Gunnar Gustafsson (MP).

Trots motståndet verkar nästan allt tala för att nedläggningarna blir ett faktum.

Vad vill du säga till de som blir arga, ledsna och besvikna?

– Vi har ett tufft ekonomiskt läge i Linköpings kommun. Det föds för få barn och vi har tusentals tomma platser runt om i vår skola och i våra förskolor. Det påverkar oss. Vi vill se till att vi lägger pengarna på elever och lärare och inte på tomma lokaler, säger Kristina Edlund.

Det har hänt

Under förra veckan kom beskedet att fyra grundskolor och elva förskolor föreslås läggas ner i Linköping. Grundskolorna som berörs är Fredriksbergsskolan, Atlasskolan, Ljungs skola och Rappestad skola. Orsakerna sägs bland annat vara att barnkullarna är för små och att för många elevplatser står tomma.

Oppositionen är kritisk och försökte påverka beslutet vid kommunstyrelsens sammanträde på måndagen. Föräldrar och barn från Fredriksbergsskolan lämnade också över mer än 2 000 namnunderskrifter.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!