I september förra året bjöd personalen på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, in regionens sjukvårdspolitiker till ett möte på kliniken i Linköping. Syftet med mötet var att vädra sin frustration över de bristande resurserna som lett till för långa köer och väntetider för patienterna. Arbetet med att förbättra situationen sattes igång under hösten men än så länge har det inte gett några tillfredsställande resultat.
I november, december och januari fick 42, 48 respektive 50 procent av de sökande patienterna komma till ett första besök inom 30 dagar, visar siffror som nyhetsbyrån Siren tagit fram. I Norrköping var siffrorna för november och december 100 respektive 82 procent. Tidigare fanns en vårdgaranti som innebar att de kliniker som klarade av målet att ge ett första besök inom 30 dagar fick bonuspengar. Den garantin finns sedan 2014 inte kvar men målet är fortfarande detsamma.
– Under hösten har vi verkligen börjat identifiera att det finns stora problem och stora köer till BUP. En åtgärd som vi i hälso- och sjukvårdsnämnden gjorde redan i höstas var att tillfälligt ta bort ersättningstaket på BUP för att öka produktionen och få fler arbetade timmar, säger Kaisa Karro (S) som är ordföran de för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Personalen på BUP får en ersättning utifrån hur många timmar och med hur många patienter man tagit emot. Eftersom det i dag är ett så högt tryck med patienter har många av personalen slagit i taket för ersättningen och helt enkelt inte fått tillräckligt med pengar utifrån deras arbete.
– Men vi ser att ytterligare åtgärder behövs. Vi har tagit beslut att göra en tillgänglighetssatsning och då rör det sig om fler områden, inte bara BUP, som vi ser att vi behöver satsa extra på. Den satsningen är totalt på 10 miljoner kronor men 2,2 miljoner av dem kommer hamna hos BUP, säger Kaisa Karro.
Efter mötet i september besökte också hälso- och sjukvårdsnämnden flera andra kliniker i länet och kunde konstatera att många har problem på samma sätt men att man jobbar på olika sätt och har olika utmaningar.
– Det är en tuff vardag för många, och när man får höra om personalens situation så är det ju självklart så att man märker att det är jobbigt och tufft, med långa köer och många ungdomar som behöver hjälp. Men samtidigt hör jag också om många som arbetar med olika projekt om hur man kan förbättra verksamheten och samarbeta med andra parter.
En av förklaringarna som togs upp på mötet var att BUP-kliniken i Linköping fått ta över 300 patienter från den privata vårdgivaren BFC i Kinda, Ydre och Åtvidaberg som lade ner 2015. Året efter fick de dessutom ta över 500 patienter från habiliteringen.
– Vi gör allt vi kan vad gäller rekrytering, inskolning och utbildning av personal för att kunna hantera de nya patientgrupperna. En del av förklaringen till de långa köerna är dessa nya åtaganden men det ökade söktrycket är också en förklaring, säger Åsa Lundberg som är klinikchef för BUP i Linköping.
I november kommer BUP att flytta till nya lokaler vid vårdcentralen i Valla och samla hela verksamheten på en och samma plats. Åsa Lundberg hoppas att flytten kommer leda till tidsbesparande effektiviseringar.
– Det är viktigt att få en första bedömning för att kunna identifiera mående och därefter kunna ge en adekvat behandling och minska oron hos patienterna.