För höga partikelhalter under 35 dygn i fjol

Partikelhalterna vid Hamngatan i Linköping överskreds under 35 dygn förra året. Det är precis på gränsen för vad miljökvalitetsnormen tillåter.

Foto: Jan Christer Persson

LINKÖPING2014-01-25 10:00

– Resultatet är än så länge preliminärt och kan komma att justeras med något dygn när mätdata för hela året kontrollerats. Men det handlar ändå om så många dygn att det visar att vi fortfarande har problem på Hamngatan och måste fortsätta jobba med åtgärder, säger miljöskyddsinspektör Helga Nyberg.

De första 30 dygnen inträffade tidigt i våras, framför allt under mars. Under hösten överskreds några dygn i slutet av november och ytterligare ett par i mitten på december. Luftföroreningarna regleras av miljökvalitetsnormen, som tillåter att medelvärdena per dygn överskrids under maximalt 35 dygn med som mest 50 mikrogram per kubikmeter luft.

Åtgärdsprogram

Under 2011 var partikelhalterna förhöjda under 41 dygn, vilket är sex dygn mer än vad som tillåts. Därför måste Linköpings kommun presentera ett färdigt åtgärdsprogram för Naturvårdsverket under våren. Det är just nu ute på samråd med förslag på nio olika typer av åtgärder för totalt omkring 15–21 miljoner kronor.

Det gäller bland annat att minska biltrafiken på Hamngatan genom att anlägga en bussfil, ny slitstark beläggning, sänkt hastighet till 40 km/tim i centrala Linköping, bättre halkbekämpning och ny städteknik med dammbindning samt informationskampanjer för att minska användningen av dubbdäck.

Bussfil och bättre asfalt

– På kort sikt vid akuta föroreningssituationer när det är torrt och kallt är städning och bindning av dammpartiklar viktigast. På längre sikt är införandet av bussfil och hårdare beläggning på Hamngatan det som kan ge störst effekt för att få ned partikelhalterna, säger Helga Nyberg.

Kommer partikelmätningar att göras på fler platser i Linköping än vid Hamngatan?

– Nej, men de kontinuerliga mätningarna ska fortsätta vid Hamngatan tills vi ser att partikelhalterna sjunkit till halter under gränsvärdena. För andra gatustråk i centrum görs i stället beräkningar av partikelhalterna.

För dyrt mäta partiklar

För snart ett år sedan mättes luftkvaliteten utanför fyra förskolor som ligger nära trafikerade miljöer i Linköping. Vid förskolorna på Passadvindsvägen i Tallboda, Ådalagatan i centrum, Djurgårdsgatan och Stationsgatan i Tannefors mättes halterna av kvävedioxid för att kontrollera hur mycket föroreningar från avgaser som barnen utsätts för vid lek utomhus. Resultaten visade att utomhusluften vid förskolorna var godkänd och föranledde inga åtgärder.

Varför mättes aldrig partikelhalterna utanför förskolorna?

– Det var av rent mättekniska skäl. Det hade blivit alltför kostsamt och komplicerat eftersom mätningarna skulle omfatta en så kort period som en månad. Genom att mäta kvävedioxider fick vi ändå en bra indikation på luftkvaliteten vid förskolorna och till ett pris som låg 20-30 gånger lägre än om vi kunnat mäta partikelhalterna, säger Helga Nyberg.

Luftkvaliteten i centrum

Att partikelhalterna periodvis är höga vid Hamngatan betyder inte att nivåerna överlag i centrum också är höga. Hur läget egentligen är har dock ingen hittills haft ordentlig koll på. Men från och med årsskiftet kompletteras de så kallade urbana mätningarna även med partikelmätningar. Den mätstationen sitter högt upp på kommunhuset vid Djurgårdsgatan för att vara opåverkad av trafikavgaser.

– Där mäts nu både PM10 som vid Hamngatan och PM2,5 som är ännu mindre partiklar. Med hjälp av dem ska vi varje vecka få ett mått på partiklar med långväga spridning från bland annat förbränning i andra städer men även andra länder, säger Helga Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om