När fontänen senast byggdes om, 2011, slog kommunen på stort. Bassängen förstorades och försågs med mosaik, fontänen fick 21 strålar med uppvärmt vatten för att fungera året runt och ett 22 ton tungt pumphus grävdes ner.
Framför allt blev fontänen datorstyrd. Både vatten och ljus skulle stråla i takt med musik. 7,5 miljoner kronor gick kalaset på.
Men redan två veckor efter invigningen skrev Corren för första gången om tekniska fel på fontänen och sedan dess har problemen fortsatt. Långa tider har den varit avstängd.
– I och med att systemet är så avancerat är det mycket som kan gå fel. Han som programmerar musik, ljus och sådant sitter i Tyskland, så allt har varit väldigt tungrott. Dessutom är konstruktionen sådan att vid minsta fel måste man tömma hela fontänen, berättar Erik Bjäresten, projektledare på kommunen.
Nu ska kommunen satsa nästan tre miljoner kronor på att bygga om fontänen. Preliminärt blir det i vår.
– Vi gör om den så att den blir som en vanlig fontän. Det blir lika många strålar, men utan ljus- och ljudstyrning. Vi ska också byta några pumpar och åtgärda mosaik som har släppt, berättar Bjäresten.
När allt är klart ska fontänen vara betydligt mer driftsäker.
– Det är alltid en del skötsel med en fontän – man behöver rensa skräp och backspola filter och så vidare. Men nu blir det normal skötsel. Och det kommer att gå att byta ut en trasig pump utan att tömma fontänen, förklarar Erik Bjäresten.