Ho ho! Någon ropar och ljudet ekar i hela utrymmet. Akustiken som tar form så fort någon börjar prata, vissla eller till och med sjunga, är slående och ger nästan en mystisk känsla till det redan mörka utrymmet.
– Visst kan man inte föreställa sig hur det ska kännas när man kommer in?
Det är Anna Lövsén, vd:n för Svensk Biogas, som säger det när hon stiger in i den cylinderformade kammaren hon redan hunnit besöka en gång. Det är en så kallad rötkammare, ett ställe där organiskt material samlas för att brytas ner till det som bildar biogas.
Vad exakt en rötkammare gör kan ibland vara svårt att förstå. Men Anna har en bra jämförelse för de som inte har koll.
– Det går ju att jämföra med en stor komage där processen är densamma. Materialet bryts ner och bildar metan vilket är det vi vill åt.
I november 2023 påbörjade Tekniska verken ett nytt projekt för att kunna öka sin produktion av flytande biogas. Anläggningen förväntas kunna producera 65 procent mer biogas än vad det nuvarande systemet gör. Dessutom kommer kapaciteten att förvätska biogasen att fördubblas.
– Vi har en högre efterfrågan än vad vi klarar av att producera i dagsläget. Så anläggningen blir efterlängtad, säger Jessica Ståhls som är produktionschef.
Tanken är att projektet ska innebära positiva saker för klimatet. Det som kommer skilja den nya anläggningen från produktionen som redan finns är hanteringen av koldioxiden som uppstår vid biogasproduktionen. Istället för att släppa ut den i atmosfären som tidigare, kommer den nya anläggningen nu fånga upp koldioxiden så att den kan erbjudas på marknaden för att användas till produkter som läsk, öl och till industrier.
– Mycket av den koldioxid som säljs på marknaden idag kommer från naturgassidan som också har fossilt ursprung. Nu kommer vi med en förnybar koldioxid som även där kommer kunna ersätta fossila alternativ, säger Anna.
Vad har ni för budget till projektet?
– För hela utbyggnaden av anläggningen är det ungefär 300 miljoner för Tekniska verkens del, men sedan har vi också fått bidrag från Klimatklivet, som är den statliga finansieringen av klimatinvesteringar, på ungefär 150 miljoner. Så totalt 450 miljoner.
Det här är sista chansen att ta sig en titt i rötkammaren. Snart kommer den nämligen fyllas med vatten, som ett test för att se om den är tät nog. Efter det kommer den fylla den med material som ska brytas ner, vilket inte kommer vara möjligt att gå in till. Projektet som helt förväntas vara klart första halvan av 2025, men själva rötkammaren ska börja användas redan i oktober eller november i år. Johan Andersson är projektledare på Tekniska verken och tycker prognosen ser bra ut.
– Vi är just nu något försenade men det bedöms inte påverka driftsättningen här i höst.
Har det funnits några utmaningar under bygget?
– Det skulle jag inte säga att det har gjort. Vi är ganska vana vid den här typen av projekt. Vi har fem stycken rötkammare här sedan innan så vi har en vedertagen teknisk lösning.
Tanken är att boende i Linköpingsområdet inte ska påverkas av bygget. Men Anna hoppas folk kommer märka av skillnad när bygget är färdigt.
– Man kommer kunna se ännu flera fordon som går på biogas nu. Sedan har vi möjlighet att erbjuda industrier fossilfritt bränsle. Ju mer tillgång vi har desto mer kan vi erbjuda närregionen ett lokalproducerat förnybart bränsle.