Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande riktas mot Folåsa och Statens Institutionsstyrelse (SIS), som driver behandlingshem. Robert Stenbom, verksamhetsdirektör för SIS ungdomsvård norr, säger att verksamhetskontoret och huvudkontoret kommer att bistå Folåsa med att svara på Arbetsmiljöverkets krav.
– Jag skulle säga att det här lite olyckligt har hamnat i ett föreläggande. Hade man kunnat hantera det lite bättre så hade det kanske kunnat undvikas, säger Robert Stenbom.
Vad är det som kunde ha gjorts bättre?
– Man hade nog kunnat svara mer utförligt på de frågor som Arbetsmiljöverket har haft.
Gun Kennerud, biträdande institutionschef på Folåsa, och huvudskyddsombud Kristina Nilsson menar dock att det varit svårt att förstå vissa av Arbetsmiljöverkets frågor och krav. Parterna tycks till exempel ha olika bild av vilken kunskap som finns på Folåsa, menar Gun Kennerud.
Kraven att ni ska utreda händelserna, varför är det svårt? Är det inte sånt ni ska göra hela tiden, när ni utreder incidenter internt?
– Jo, men vi kan inte alltid säga varför en ungdom gör en viss sak eller varför något händer. Ibland finns det faktiskt inga svar, säger Kristina Nilsson.
Det är emot rutinerna att en medarbetare lämnas ensam med ungdomar i samband med avskiljning, enligt Kristina Nilsson.
Vad tycker ni själva om ert säkerhetstänkande för personal och ungdomar?
– Vi gör mycket för att undvika våldsamma incidenter. Vi har ett säkerhetstänkande som vi kan vara ganska stolta över. Säkerheten är en av våra viktigaste frågor, säger Gun Kennerud.
Under den gisslansituation som uppstod i april, då en kvinnlig vårdare på promenad med en ungdom utsattes för sexuellt ofredande, rånades på sin mobil och tvingades hjälpa ungdomen att rymma, hade vårdaren ingen möjlighet att larma eftersom larmen inte fungerar utanför institutionens område.
Ändå går medarbetare ensamma på promenad med ungdomar. Varför gör ni så?
– Vi använder oss av riskbedömningar. Om det är en ungdom som skött sig en längre tid så kan vi gå ensamma. Men vi bedömer alltid, vi chansar aldrig, säger Kristina Nilsson.
Men finns det inte alltid en risk med att vara ensam?
– Det finns alltid en risk. Efter den här händelsen har jag begärt in offert på larm som medarbetare kan ha med när de lämnar området, säger Gun Kennerud.