Fokus på konferensen: Barnens bästa

Vad får vuxna att intressera sig sexuellt för barn – och hur kan det förbyggas? Varför ökar våldsbrotten där gärningsmannen är ett barn? Det är några av frågorna på Barnafridskonferensen som inleddes under onsdagen.

Maria Schillaci, psykolog på Barnafrid, och tolvåriga  influencern Alicia Hult Otterud modererade invigningen. Alicia är sedan tidigare engagerad i barns utsatthet på nätet.

Maria Schillaci, psykolog på Barnafrid, och tolvåriga influencern Alicia Hult Otterud modererade invigningen. Alicia är sedan tidigare engagerad i barns utsatthet på nätet.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2020-01-29 19:00

Temat för årets Barnafridskonferens är barnkonventionen, som från och med årsskiftet är inskriven i svensk lag. Lagen innebär att myndigheter, rättsväsende och beslutsfattare måste prioritera barns rättigheter i högre grad. Runt 300 yrkesverksamma runt om i landet var på plats i Konsert och kongress för tvådagarskonferensen, som Barnafrid – ett nationellt centrum för kunskap om våld mot barn vid LiU – anordnar. 

Forskare, experter och politiker gästar konferensen och ämnen som bland annat hedersvåld, barn- och ungdomspsykiatri och våld i hemmet står på programmet. Vid en monter står Nathalie Nordén. Hon är projektledare för Våld och djur på länsstyrelsen i Västmanlands län. 

– Det finns ett samband mellan våld i nära relationer och våld mot djur. Om ett marsvin skadas, är det sällan bara marsvinet i familjen som upplever våld, säger hon.

Syftet med samverkansprojektet är alltså inte i första hand att rädda djuren, utan att upptäcka våld i hemmet. Ofta skadas djur för att kontrollera, misshandla eller straffa kvinnor och barn.

– Vi utbildar tillexempel djurskyddshandläggare. De lär sig att vara lyhörda när de är ute på en kontroll av vanvårdade djur. Orosanmälningarna kring barn som far illa har ökat sedan projektet startade – fall som tidigare varit okända för Socialstyrelsen, säger Nathalie Nordén.

En av konferensens programpunkter är Carina Götblad, regionpolischefen i region mitt, som ska föreläsa under torsdagen om barn som begår våldsbrott.  En annan är Kristoffer Rahm, forskare på Karolinska Institutet, som ska presentera ny forskning kring hur sexuella övergrepp mot barn kan förebyggas, både på nätet och i verkligheten. Men dagens hedersgäster var varken framstående chefer eller forskare, utan skolungdomar från årskurs sex från Nya Rydsskolan. Runt deras hals hängde nyckelband med VIP-skyltar. 

– Det är en ära att få vara här. Vi har pratat med barnen om barnkonventionen, och har också blivit erbjudna stöd efter konferensen. Vissa saker kan vara jobbiga att höra, säger Caroline Andersson, rektor på skolan. 

Helen Dannetun, rektor på Linköpings universitet, passade på att citera Pippi Långstrump i sitt invigningstal.

–  Barnens röst måste höras. För som Pippi sa, 'Om man är tyst för länge så vissnar tungan'.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!