Flytthotet var ett missförstånd

För bara några dagar sedan fick de tolv flyktingfamiljerna på Glyttinge camping veta att de måste flytta från Linköping redan 31 mars. Ingen kunde tala om vart de skulle. Stor sorg och oro – och så var allt ett missförstånd.

Foto:

LINKÖPING2016-03-22 22:30

Videon är inte längre tillgänglig

Familjerna får stanna. Det fanns redan ett nytt avtal mellan Migrationsverket och campingägaren Nordic Camping & Resort AB som gäller fram till 31 maj, precis som det var sagt från början.

Så lät det inte i måndags. Då hade de 51 asylsökande i Glyttinge redan fått veta att det måste bort före 1 april och nu kom Migrationsverkets Per Karlsson och förklarade varför. Det sades att det därefter inte fanns något avtal gällande boendet på campingen.

Det här fick föreningen "Ett Linköping för alla" att agera. Föreningen jobbar för att flyktingarna ska få stanna i Linköping och för att utveckla integrationen. Koordinatorn Sara Louise Ydrevik tog kontakt med campingägaren för att få veta vad som hänt med avtalet.

Därmed fick Nordic Campings ägare och vd, Tom Sibirzeff, kännedom om vad som höll på att hända. Han tog omedelbart kontakt med Migrationsverket.

– Ja. Vi har ju nyss skrivit avtal som gäller till 31 maj, säger han. Någonstans på Migrationsverket måste det ha blivit en intern miss.

Nordic Camping & Resort har sedan i höstas flera avtal med Migrationsverket på olika orter, och alla dessa kontrakt löpte ut i slutet av februari.

– Då ville Migrationsverket förlänga och vi sa ja i stort sett överallt, berättar Mikael Wåhlund på Nordic Camping. För Glyttinge förlängde vi till 31 maj. Vi skrev under avtalet 26 februari och Migrationsverket skrev under 1 mars.

Kanske gick den här informationen inte ut till alla berörda på Migrationsverket. I vilket fall som helst informerades alltså de asylsökande för några dagar sedan om att de skulle ut.

På tisdagsförmiddagen, innan de nya beskeden kom, var stämningen uppgiven på campingen. Flytten skulle innebära att barnen måste lämna skolan mitt i terminen, de vuxna som har fått vänner och kontakter skulle få börja om någon annanstans.

17-årige Mouzhar Alhoumsi var bedrövad för att han inte skulle kunna göra de nationella proven och bli klar med skolan för att läsa vidare.

Hassan Tawileh var orolig för sin hälsa. Han fick en ny njure hemma i Damaskus i Syrien för två år sedan och en eller två gånger i månaden måste han ta prover för att se att allt är som det ska.

– Här i Glyttinge kan vi laga mat på riktigt, mat som jag mår bra av. Här har jag också en bra läkare.

Alla vill stanna, säger Mouzhar Alhoumsi, inte minst för barnens skull.

Därför var glädjen enorm när det visade sig att det inte blir någon tidig flytt.

Vad var det som hände? Varifrån kom beskedet att flyktingarna måste flytta?

– Ja, jag vet inte något om hur det här har gått till, säger Per Karlsson på Migrationsverket.

– Det är någon sorts missförstånd, säger Olaf Zobel på Migrationsverkets presstjänst. Kan det vara så att campingens ägare i något skede ville korta avtalstiden, och sedan ändrade sig igen, och så har vi missat att notera den ändringen? Ja, det är ju ingen skada skedd i alla fall. Ingen behövde flytta.

Några ändringsdiskussioner av avtalstiden har dock aldrig varit aktuella, säger Nordic Campings vd Tom Sibirzeff.

– Nej. Det är jag som skriver under alla avtal och jag har koll på dem.

– Jag vet inte vad som har hänt på Migrationsverket, men nu är missförstånden utredda. Jag utgår ifrån att samtliga avdelningar har informerats om vad som gäller.

Manifestation i dag

Kl 18 samlas föreningen "Ett Linköping för alla" till en manifestation på Trädgårdstorget.

Asylsökande som bor på Glyttinge camping medverkar.

Ett mål är att påverka kommunens politiker att mycket mer aktivt verka för att de asylsökande ska integreras, i stället för att vänta på statliga direktiv.

Ett annat mål är att tydliggöra att de nya Linköpingsborna är en välkommen tillgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om