– Regler och lagar, fri- och rättigheter, hur man pratar med varandra, utbildning, bostad, bilda familj, bli äldre, pension, allemansrätten, traditioner, fördomar och missuppfattningar...
Listan är lång över vad ungdomarna ska lära sig under sommarkursen i samhällsorientering. Clara Gorgis är kommunikatör på Regionbibliotek Östergötland och håller i kursen på lätt svenska.
– Kursen är på ungefär 43 till 48 timmar. Ungdomarna har varit jätteduktiga, jag är väldigt imponerad. De har lärt sig svenska på mindre än ett år, berättar hon.
Sommarkurserna är inte obligatoriska och det har varit ungefär fem deltagare per grupp. En ny grupp har precis börjat kursen, och några gamla deltagare har kommit för att hämta sina kursintyg.
– Vi har plats för upp till 15 personer, men i den här senaste gruppen är det bara två deltagare. Jag tror att det är svårare på slutet av sommaren, då kanske många jobbar eller har praktik, förklarar Clara.
Jamal Husseini, 18 år, har kommit för att hämta sitt kursintyg.
– Det har varit toppen, det här är den bästa kursen jag haft!
För ungefär ett och ett halvt år sedan kom Jamal till Sverige från Iran och har lärt sig svenska på ett år.
– Svenska är lätt! Thai och tyska, till exempel, är mycket svårare, skrattar han.
Kurserna ska hjälpa ungdomarna att snabbare integreras i samhället och kommunikatörerna ska fungera som brobyggare mellan dem och samhället.
– De här kurserna började nu i somras och hittills har vi haft tre grupper. De som kommit har varit jätteintresserade och varit här varje dag, säger Clara.
I salen bredvid sitter AlijanHosseini och deltar i samhällskursen som hålls på modersmålet persiska. Han kommer från Afghanistan, men är uppvuxen i Iran.
– Jag tränar svenska minst fyra timmar om dagen. Jag går på språkcafé, läser och pratar med personalen eller folk jag träffar, säger han.
Alijan, eller Ali som han kallas, är snart 18 år och vill bli polis och hoppas kunna få studera inom en snar framtid.
– Om jag bara kunde få ett "ja" för uppehållstillstånd. Mitt mål är att få de fyra sista siffrorna i personnumret, få studera och få ett jobb.
Han berättar att han stött på en del fördomar sedan han kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan.
– En del folk tror att vi bara vill sitta hemma och få pengar från socialen, men det är fel. Jag har jobbat sedan jag var nio år, så det är inga problem för mig. Jag har flytt från ett krigsdrabbat land, allt jag vill ha är trygghet, någonstans att bo och att få jobba.
Under sin tid i Sverige har Ali inte bara lärt sig tala svenska, han har även börjat träna taekwondo som han nu lär ut, bland annat till barn han träffar på språkcaféer. Han har också lärt sig simma.
– När jag åkte från Turkiet till Grekland kunde jag inte simma, och jag tänkte att jag kommer dö här. Så när jag kom hit hörde jag att alla svenskar kan simma, så jag lärde mig det själv.
Alis familj är kvar i Iran och han pratar sällan med dem.
– Jag saknar dem, men jag är också glad att jag kommit hit.